Oaia Dolly a "inviat"! Exista patru copii identice cu ea
Oaia Dolly, prima clona din istorie, a fost readusa la viata. Parintii lui Dolly au reusit sa creeze patru “copii” identice ale acesteia.
“The Dollies”, cum au fost numite cele patru mioare, sunt copii genetice exacte ale clonei originale.
Dolly, primul mamifer clonat dintr-o celula adulta, a facut istorie in 1996, cand s-a nascut la Institutul Roslin. Chiar daca a fost promovata ca o senzatie a stiintei moderne, criticii au avertizat asupra pericolelor clonarii: avorturi, pui nascuti morti, sau, daca animalul clonat supravietuieste, o stare fizica general proasta, multe boli si o moarte prematura.
Criticile au fost alimentate si de faptul ca Dolly a trebuit sa fie eutanasiata in 2003, pentru ca suferea de artrita severa si o boala avansata la plamani.
Cercetatorii au tinut sa refaca experimentul pentru a constata daca imbunatatirile aduse tehnicii de clonare folosite de acestia au redus riscurile nasterii.
Dolly, botezata asa dupa cantareata de muzica country Dolly Parton, a fost creata dintr-o celula extrasa din glandele mamare ale unei oi. Restul materialului genetic care a ramas dupa clonarea acesteia a fost pastrat. Din acest material genetic au fost create si cele patru Dollies.
Asta inseamna ca sunt absolut identice intre ele, absolute identice cu Dolly si copii exacte ale oii de la care a fost prelevat tesutul mamar.
“Dolly este in viata si bine. Din punct de vedere genetic, acestea sunt Dolly”, a spus profesorul Keith Campbell, care tine cele patru oi pe post de animale de companie la Universitatea Nottingham. Starea de sanatate a acestora este atent monitorizata.
“The Dollies” au trei ani si jumatate dar, public, nu s-a stiut nimic despre existenta acestora pana cand profesorul Campbell nu le-a mentionat in cadrul unui discurs despre clonare tinut in Parlamentul European. Cu toate acestea, spune el, nu a tinut secreta existenta lor. A discutat despre Dollies cu mai multi colegi de breasla.
Profesorul Campbell, care planuieste sa publice detalii despre “The Dollies” intr-un jurnal stiintific, a declarat ca imbunatatirile aduse tehnologiei au crescut sansele ca animalele clonate sa se nasca vii si sanatoase, insa metoda nu este inca perfecta.
“Nu le facem absolut nimic. Nu au probleme de sanatate si niciun semn ca ar urma sa se imbolnaveasca de artrita ca Dolly”, a spus Keith Campbell.
Dolly cea originala a fost creata de profesotul Keith Campbell, alaturi de colegul sau, profesorul Ian Wilmut.