O zi in Siria.Ambasador amenintat cu moartea, Rusia si China se opun rezolutiei ONU sustinute de SUA
Adunarea Generala a ONU a adoptat vineri, cu o larga majoritate, o rezolutie care denunta atacurile armatei siriene si critica incapacitatea Consiliului de Securitate ONU de a actiona pentru a pune capat conflictului din Siria.
Proiectul de rezolutie, prezentat de Arabia Saudita in numele unui grup de tari arabe si sustinut de Statele Unite si tarile europene, a fost adoptat cu 133 de voturi pentru, 12 impotriva si 31 de abtineri.
Rusia si China au blocat in mod repetat adoptarea unor proiecte de rezolutie in Consiliul de Securitate pentru constrangerea regimului sirian sa aplice planul de pace.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Violentele din Siria, izbucnite in martie 2011, s-au soldat pana acum cu cel putin 20.000 de morti, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. Bilantul victimelor nu poate fi verificat din surse independente.
RUSIA SI CHINA SUNT IMPOTRIVA REZOLUTIEI
Ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin a afirmat ca rezolutia adoptata de Adunarea generala a Natiunilor Unite vineri acorda o "sustinere flagranta opozitiei siriene armate" sub un pretext umanitar, relateaza AFP. "In spatele fatadei retoricii umanitare se ascunde o sustinere flagranta pentru opozitia siriana armata" din partea statelor "care armeaza si finanteaza" aceasta opozitie si ii furnizeaza "mercenari", a afirmat el."Nu este o coincidenta ca aceste state sunt promotorii cei mai activi ai acestei rezolutii", a declarat el intr-o aluzie implicita la statele din Golf si in special la Arabia Saudita.
Ciurkin a respins ideea conform careia Consiliul de Securitate este paralizat de blocajul Rusiei si al Chinei, afirmand ca vor "ajunge la un consens cand se vor discuta decizii demonstrate politic si echilibrate". Rezolutia "reduce sansele de a atinge un proces de reglementare politica" realizat de sirieni insisi si "amplifica confruntarea" din tara, a concluzionat acesta.
Aceasta rezolutie nu are "mare sens practic" si este doar o "tentativa de face noi presiuni politice si propagandiste asupra Siriei", a declarat anterior Ciurkin pentru presa rusa.
China, care a votat de asemenea impotriva acestui text, apreciaza ca "sporirea presiunii asupra unei singure tabere nu poate ajuta la rezolvarea" conflictului, conform reprezentantului sau permanent adjunct Wang Min.
"Din contra, aceasta va impiedica solutonarea politica a crizei, agavand situatia si implicand si alte state din regiune" in criza, a adaugat acesta.
AMENINTARI CU MOARTEA LA ADRESA FAMILIEI AMBASADORULUI SIRIAN LA ONU
Ambasadorul sirian la ONU Bashar Jaafari a declarat vineri ca el si familia lui au primit amenintari cu moartea si, ca urmare, au informat autoritatile americane, relateaza AFP.Vorbind in fata Adunarii generale a ONU inainte de votul pentru o rezolutie cu privire la Siria prezentata de grupul arab, Jaafari s-a declarat "mandru sa apere interesele tarii sale impotriva oricarei conspiratii". Insa el a mentionat "mai multe amenintari cu moartea" lansate impotriva sa de presa si site-urile de Internet din Arabia Saudita, Qatar si Statele Unite, trei state care au sustinut rezolutia adoptata vineri.
"Presa din Arabia Saudita si Qatar nu vizeaza doar tara mea ci m-au luat personal drept tinta ca si pe membrii familiei mele, intr-un mod imoral si rusinos", a acuzat acesta.
Conform lui Jaafari, emisiuni ale posturilor din Arabia Saudita si Qatar au incercat sa "pateze reputatia membrilor familiei (sale), raspandind minciuni".
Ambasadorul sirian a mai precizat apoi pentru presa ca a informat autoritatile americane cu privire la aceste amenintari.
RUSIA ESTE “FOARTE PREOCUPATA DE EVOLUTIILE PERICULOASE” DIN SIRIA
Rusia este "foarte preocupata" de "evolutiile periculoase" ale situatiei din Siria, a declarat vineri ministrul rus al Afacerilor Externe intr-un comunicat citat de AFP.
"Moscova este foarte preocupata de evolutiile periculoase ale situatiei, continuarea violentelor si a provocarilor ce vizeaza cresterea dimensiunii si cruzimii conflictului civil" in Siria, a declarat ministerul."Suferintele populatiei civile siriene nu inceteaza sa creasca" iar viata la Alep, un oras strategic aflat la 355 de kilometri nord de Damasc si cuprins de lupte violente, este "partial paralizata", a continuat el.
In acest context, "apreciem ca fiind foarte important sa facem totul pentru a pune capat varsarii de sange si uciderii persoanelor nevinovate", subliniaza ministerul.
Lupte violente se desfasoara de la sfarsitul lui iulie la Alep, al doilea oras al tarii si o miza cruciala a conflictului care opune fortele regimului Bashar al-Assad si cele ale rebelilor.
Peste 20.000 de persoane au fost ucise in Siria de la inceputul revoltei impotriva regimului in martie 2011, conform Observatorului sirian al Drepturilor Omului (OSDO).
Moscova, care sustine o rezolutie politica a conflictului, a avertizat deja saptamana trecuta cu privire la amenintarea unei "tragedii" la Alep.
Rusia este de asemenea "preocupata" de informatiile conform carora rebelii sirieni primesc din strainatate armament greu, mai ales sisteme de aparare antiracheta, declara ministerul rus, temandu-se ca aceste arme sunt utilizate "impotriva unor tinte civile".
"Asistenta si sustinerea aduse opozitiei armate contrazic rezolutiile adoptate prin consens de Consiliul de Securitate al ONU si planului Annan" care sustin "o reglementare pasnica (...) si nu incurajarea activitatilor sangeroase ale gruparilor armate ilegale siriene", subliniaza ministerul. Rusia, partener de durata al regimului sirian caruia ii livreaza arme in pofida criticilor occidentale, a blocat de trei ori alaturi de China rezolutiile occidentale la ONU ce vizau sporirea presiunii prin amenintarea cu sanctiuni asupra regimului presedintelui Bashar al-Assad.
Rusia pare sa se fi distantat in ultimele saptamani de regimul Assad fara a renunta la opozitia sa de principiu la orice politica de interventie intr-o criza considerata "interna".