O vila din Pompei, distrusa de eruptia vulcanului Vezuviu, reconstruita virtual in 3D. Cum arata
Una dintre vilele distruse dupa eruptia vulcanului Vezuviu, a fost reconstruita virtual in 3D. Cercetatori suedezi si italieni s-au ocupat de acest proiect inedit.
Au folosit fotografii in amanunt ale ruinelor, scanari cu laser si descrieri antice pentru a reda maretia unei opulente vile din Pompei.
Istorici si arhitecti suedezi si italieni au colaborat pentru a aduce la viata una dintre cele mai mari si mai impozante vile din Pompei. In toata splendoarea care a precedat eruptia vulcanica devastatoare a Vezuviului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Anne-Marie Leander Touati, profesor universitar: "Am inceput prin a face fotografii in amanunt. A fost o sarcina colosala. Apoi am inceput scanarea cu laser, care a mers mult mai repede, insa nu ne-a dezvaluit, de pilda, culoarea peretilor. Asa ca, in cele din urma, a trebuit sa le combinam."
Echipa care s-a ocupat de proiect a ales sa reconstruiasca virtual casa lui Lucius Caecilius Iucundus, un bancher instarit din Pompei.
Anne-Marie Leander Touati, profesor universitar: "Nu facea parte din stratul superior al societatii din Pompei, insa era pe aproape. Si, mai important, era un sclav eliberat."
Locuinta, una dintre cele care au ramas partial in picioare dupa eruptie, sta dovada imbogatirii si mobilitatii extraordinare a lui Iunculus pe scara sociala.
Anne-Marie Leander Touati, profesor universitar: "Este o locuinta care s-a tot extins. A fost mai intai o singura cladire, dupa care i-a fost anexata si casa vecinului."
La momentul eruptiei, locuinta avea deja 200 de ani vechime. Pentru a recrea interioarele, cercetatorii au folosit fotografii, franturi de picturi care au supravietuit timpului, ori descrieri din documente antice. Cand niciuna dintre acestea nu au fost disponibile, s-au inspirat din interioarele unor locuinte din Roma acelor vremuri.