O statuie uriasa a faraonului Amenhotep al III-lea, distrusa de un cutremur acum 3000 de ani, a fost dezvelita in Egipt
O statuie uriasa a faraonului Amenhotep al III-lea a fost dezvelita duminica in complexul Luxor, unde se afla deja alti patru "colosi" din piatra reprezentandu-l pe regele care a domnit mai bine de 35 de ani in Egiptul Antic.
Statuia lui Amenhotep al III-lea, care il prezinta pe faraon in picioare, a fost instalata langa intrarea nordica din templul funerar care ii este dedicat, ridicat pe malul occidental al Nilului. Acest templu este deja celebru pentru cei doi colosi ai sai, denumiti "Memnon", vechi de 3.400 de ani, care il reprezinta pe Amenhotep al III-lea, a carui domnie, in in secolul al XIV-lea i.e.n., a marcat apogeul civilizatiei din Egiptul Antic.
Colosii lui Memnon, inalti de 21 de metri, reprezentandu-l pe faraon asezat, cu mainile pe genunchi, atrag in fiecare an mii de turisti in complexul Luxor, un oras-muzeu de pe malul Nilului. Colosul dezvelit duminica, inalt de 12,9 metri, a fost ridicat langa o statuie identica, prezentata presei in luna martie. Initial, perechea de statui uriase flanca intrarea nordica in templu."Acestea sunt, pana in prezent, cele mai inalte statui ale unor regi egipteni reprezentati in picioare", a precizat arheologul Hourig Sourozian, aflat la conducerea programului de conservare a templului.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Statuia dezvelita duminica are o greutate de 110 tone si a fost ridicata in pozitie verticala pentru prima data dupa prabusirea sa, petrecuta in urma cu 3.200 de ani, a precizat acelasi arheolog. Colosul de piatra, care zacea pe camp, spart in mai multe fragmente, in urma prabusirii sale din anul 1200 i.e.n. din cauza unui cutremur, a fost grav avariat. Arheologii au inceput in luna noiembrie sa adune cele 89 de blocuri de piatra si multitudinea de fragmente mai mici care compuneau statuia. Amenhotep al III-lea este reprezentat purtand coroana alba a Egiptului de Sus, Hedjet, si tinand in fiecare mana un rulou de papirus pe care este inscris numele sau de incoronare - "Nebmaatre".
Numele regelui este vizibil si pe catarama dreptunghiulara a centurii pe care o poarta in talie, de care este agatat un pumnal al carui maner este decorat cu un cap de soim. Lucrarile de restaurare a templului decidat faraonului Amenhotep al III-lea, aflate in desfasurare, sunt asigurate integral din finantari internationale si private.
Faraonul Amenhotep al III-lea, urcat pe tron la varsta de 12 ani sub regenta mamei sale, a mostenit un imperiu care se intindea din Sudan si pana la fluviul Eufrat. În timpul domniei sale, Amenhotep al III-lea a mentinut influenta Egiptului cu ajutorul diplomatiei. Amenhotep al III-lea a murit in jurul anului 1354 i.e.n, lasandu-si imperiul mostenire fiului sau, Amenhotep al IV-lea, cunoscut sub numele de Akhenaton.