O rachetă lansată de China a fost la un pas de a lovi New York
O mare parte dintr-o rachetă chinezească a fost foarte aproape de a se prăbuși peste New York, într-o prăbușire necontrolată care trebuia să încheie o misiune de succes a unui zbor test.
China a lansat săptămâna trecută noua versiune a celei mai mari rachete ale sale, Long March 5B, dintr-o bază aflată în sudul țării, scrie Ars Technica.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Lansarea a decurs normal și a reprezentat încă un succes pentru China, care încearcă să dezvolte un program de zboruri spațiale umane.
În următorii ani, această rachetă va lansa componente ale unei stații spațiale modulare.
Datorită designe-ului său, nucleul rachetei ajunge pe orbită imediat după lansare, restul trebuind să cadă înapoi în ocean.
Cele două motoare principale YF-77 au împins sarcina principală pe o orbită spațială experimentală, separând restul rachetei care urma să se prăbușească pe pământ.
Așa se face că resturile rachetei, cu o masă de peste 20 de tone, s-au prăbușit de la 160 de kilometri altitudine.
A fost cel mai mare obiect care a făcut obiectul unei prăbușiri necontrolate în atmosfera Pământului, de la prăbușirea stației spațiale sovietice Salyut 7 în Argentina, în 1991, a declarat Jonathan McDowell, astonom la Centrul de Astrofizică Harvard- Smithsonian.
Nu este clar cât de mult din corpul rachetei a supraviețuit interacțiunii sale cu atmosfera, cert este că mare parte din cele peste 20 de tone nu a ars la intrarea în atmosferă.
”Nu aș fi surprins dacă mai multe bucăți cu mase de la 100 la 300 de kilograme ar fi lovit suprafața”, a declarant McDowell.
Resturi găsite în ocean, în Costa de Fildeș
Potrivit acestuia, posibile resturi ale rachetei ar fi gost găsite în regiunea Coastei de Fildeș, în Oceanul Atlantic.
Ce este de remarcat însă este faptul că, înainte de a intra în atmosfera Pământului, traiectoria rachetei ducea direct spre New York.
Practic, dacă ar fi intrat cu 15 minute mai devreme în atmosferă, rămășițele rachetei s-ar fi prăbușit peste metropola americană.
China a neglijat și înainte problema prăbușirii rachetelor sale, resturile acestora căzând în mod frecvent în sate de pe teritoriul său.
Sursa: Ars Technica, Cristian Anton
Etichete: new york, prabusire, China, rachete,
Dată publicare:
13-05-2020 13:53