O probă ADN și un student au rezolvat o crimă după aproape 60 de ani, într-un orășel din SUA
O probă ADN și un expert în genealogie în vârstă de 20 de ani au ajutat poliția să identifice bărbatul care a răpit, violat și ucis o fetiță, într-un caz care a zguduit un mic oraș minier din Pennsylvania, în urmă cu aproape șase decenii.
Poliția de stat a exhumat luna trecută corpul atacatorului mort de mult timp și a spus că ADN-ul acestuia se potrivea exact cu cel lăsat pe jacheta victimei, Marise Ann Chiverella, în vârstă de 9 ani, care a fost răpită în dimineața zilei de 18 martie 1964, în timp ce mergea la școală, în Hazleton, la aproximativ 80 de mile nord de Philadelphia, scrie CBS News.
Cadavrul ei a fost găsit în după-amiaza aceea într-o groapă de cărbuni reziduală din apropiere. Autoritățile spun că a fost violată și sugrumată.
Poliția l-a identificat pe ucigașul ei drept James Paul Forte, un barman cu antecedente de agresiune sexuală, care a murit din cauze naturale în 1980, la vârsta de 38 de ani.
Poliția a spus că Forte, care avea 22 de ani la momentul crimei, nu avea nicio legătură cunoscută cu fetița sau familia ei.
230 de polițiști l-au căutat pe ucigaș
Generații de anchetatori ai poliției l-au urmărit pe ucigașul lui Marise – mai mult de 230 de membri ai departamentului au fost implicați în anchetă la un moment dat – dar numele lui Forte a apărut până în 2020.
Până atunci, noua tehnologie ADN stabilise o conexiune de familie îndepărtată cu Forte, iar Eric Schubert, un student și expert în genealogie genetică care se oferise să lucreze voluntar la acest caz, a creat un arbore genealogic extins, care i-a ajutat pe anchetatori să-și restrângă lista de suspecți.
Poliția a făcut anunțul la o conferință de presă la care au participat anchetatori actuali și pensionari - inclusiv polițistul care a investigat pentru prima dată uciderea lui Marise - precum și cei patru frați ai fetiței și familia extinsă.
Frații ei au numit-o pe Marise o fată dulce și timidă, care învăța să cânte la orgă și aspira să devină călugăriță.
"Avem atât de multe amintiri prețioase despre Marise. În același timp, familia noastră va simți mereu golul și tristețea absenței ei", a spus sora ei, Carmen Marie Radtke. „Vom continua să ne întrebăm, ce ar fi fost, ce ar fi putut deveni?”.
În acele vremuri, oamenii din oraș nu-și încuiau nici măcar ușile
Ea a spus că părinții lor decedați nu au căutat niciodată răzbunare, ci dreptate.
„Mulțumită poliției de stat din Pennsylvania, justiția a fost făcută astăzi”, a spus ea.
Ron Marchetti, membru al Greater Hazleton Historical Society, a trăit în oraș toată viața.
"Mă bucur că s-a rezolvat, asta este tot ce pot spune. În sfârșit, după toți acești ani", a spus el pentru CBS.
Marchetti a spus că oricine locuia în Hazleton în 1964 știe despre uciderea fetiței, pentru că era atât de neobișnuit pentru oraș.
„Pe atunci, nici măcar nu ne încuiam ușile”, a spus Marchetti.