O postare pe Facebook ar putea aduce sfârșitul guvernului din Norvegia

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
norvegia
iStock

Soarta guvernului minoritar de centru-dreapta al Norvegiei atârnă de rezultatul votului programat marţi al unei moţiuni de cenzură, depusă de opoziţie în urma unei postări controversate pe Facebook a ministrului justiţiei, relatează luni dpa.

Sylvi Listhaug, membru al Partidului Progresist populist de dreapta, a intrat sub focul criticilor după o postare din 9 martie, în care ea a scris că Partidul laburist de opoziţie este mai interesat de protejarea drepturilor "teroriştilor" decât de securitatea Norvegiei, informează Agerpres.ro

Postarea, ilustrată cu o fotografie a miliţiei teroriste al-Shabaab, a fost făcută pe fondul criticilor sale că partidele de opoziţie se opun unei propuneri de retragere a cetăţeniei norvegiene deţinute de combatanţi străini, fără o audiere în instanţă.

Referirea la Partidul laburist (Partidul Muncitoresc Norvegian - DNA, denumirea originală n.r.) a stârnit controverse în lumina atacului comis de extremistul de dreapta norvegian Anders Behring Breivik în anul 2011 asupra unei tabere de tineret a acestui partid, atac soldat cu 69 de morţi.

Listhaug şi-a cerut scuze joi în faţa parlamentului şi a eliminat postarea, dar criticii se întreabă dacă decizia retragerii postării este sinceră.

Parlamentul a criticat postarea în aceeaşi zi, dar criza nu s-a încheiat, întrucât micul Partid Roşu de stânga a cerut depunerea unei moţiuni de cenzură. Alte partide de opoziţie, inclusiv laburiştii, au susţinut măsura.

Prim-ministrul Erna Solberg (Partidul Conservator) a refuzat luni să comenteze, însă a amintit că guvernul şi-a cerut scuze săptămâna trecută, potrivit agenţiei de presă norvegiene NTB.

Constituţia norvegiană nu cuprinde o prevedere pentru dizolvarea legislativului de 169 de locuri între alegeri, astfel că în eventualitatea trecerii moţiunii partidele ar trebui să găsească o nouă combinaţie pentru a forma un guvern. Alegeri la termen nu sunt programate până în 2021

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO