O noua gaura neagra. Un tsunami de fotoni a "orbit" un telescop al NASA

Ultima actualizare: 26-09-2012 19:28
Explozie NASA, raze X

O explozie care a eliberat cele mai stralucitoare raze X detectate vreodata a avut loc in vecinatatea galaxiei noastre, Calea Lactee, si a "orbit" temporar telescopul cu raze X de pe satelitul Swift al NASA.

Astronomii spun ca evenimentul s-a produs luna trecuta, dar de-abia acum vorbesc despre el, pentru ca le-a trebuit ceva vreme sa isi dea seama ce a fost.

Nu au reusit sa dezlege misterul exploziei extreme a carei stralucire detectata cu raze X a calatorit prin spatiu timp de 5 miliarde de ani inainte ca imaginea pe care o vedeti sa ajunga la satelitul de pe orbita Pamantului.

Explozia orbitoare a fost surprinsa si in raze gamma si se pare ca ar fi vorba depsre o eruptie violenta a unei stele masive care se transforma intr-o noua gaura neagra.

Desi satelitul Swift a fost conceput special pentru a studia exploziile de raze gamma, instrumentul nu a fost proiectat sa surprinda o explozie in raze X, atat de luminoasa.

"Intensitatea acestor raze X a fost neasteptata si fara precedent", a declarat Neil Gehrels, cercetatorul principal a lui Swift de la NASA Goddard Space Flight Center.

El a spus ca telescopul pur si simplu s-a oprit, in momentul de maxima intensitate, fiind coplesit de multimea de fotoni pe care trebuia sa ii capteze. “Era ca si cum am fi incercat sa masuram debitul unui tsunami cu o galeata si o palnie”.

Exploziile in raze gamma incep de obicei cu un flash luminos care degaja energie si raze X, apoi dispare la fel ca un foc de artificii, uneori lasand in urma lumini pale. Surprinzator, desi energia de la aceasta explozie a fost mai stralucitoare ca niciodata in raze X, ea nu a avut nimic iesit din comun daca era privita printr-o lentila normala sau prin filtre ultraviolete.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO