O nava de razboi chineza a capturat o drona subacvatica trimisa de americani in Marea Chinei de Sud. Reactia SUA
O nava de razboi chineza a capturat o drona subacvatica trimisa de o nava americana de cercetare oceanografica in apele internationale din Marea Chinei de Sud, a declarat vineri un oficial american in domeniul apararii, relateaza Reuters.
Incidentul - primul de acest fel in istoria recenta - a avut loc pe 15 decembrie, la nord-vest de Subic Bay, chiar atunci cand USNS Bowditch, o nava de observare oceanografica, urma sa recupereze vehiculul subacvatic fara pilot (UUV), a declarat oficialul sub rezerva anonimatului. Oficialul american a mai spus ca SUA au facut deja demersuri formale pentru a recupera drona, relateaza The Guardian.
Inca dinaintea incidentului, nava Bowditch fusese urmarita indeaproape de un vas sub pavilion chinez. In momentul in care drona a iesit la suprafata, iar americanii se pregateau sa o aduca la bord, o salupa a pornit de pe vaporul chinez si a ridicat-o, asta in ciuda mesajelor de protest vehemente trimise de proprietarii de drept ai dispozitivului prin radio.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vehiculul subacvatic fara pilot se afla in mod legal in Marea Chinei de Sud si efectua o misiune militara de recunoastere. Este un vas suveran, cu imunitate, apartinand Statelor Unite, care are inscriptionat in mod clar in limba engleza interdictia de a fi scos din apa. a declarat un oficial american. Tot el a precizat ca SUA au emis un protest oficial si au cerut inapoierea dronei.
Pentagon Press Sec says US drone boat in South China Sea is used to gather military oceanographic date like salinity/water temp/sound speed pic.twitter.com/ahlGKqmsmm
— Jessica Schulberg (@jessicaschulb) December 16, 2016
Gestul abrupt al Chinei vine pe fondul unor tensiuni deja existente in acea zona intre cele doua puteri implicate. Beijingul a pus stapanire pe mai multe insulite si recifuri, pe care urmaza sa le militarizeze, in timp ce fortele navale americane au patrulat pentru a asigura siguranta traficului maritim.
Chinese warship seizes US underwater drone in international waters https://t.co/hrQvlnEUYz
— The Guardian (@guardian) December 16, 2016
Incordarea a escaladat in momentul alegerii lui Donald Trump, acesta rupand un protocol vechi de 37 de ani dupa ce a acceptat sa vorbeasca telefonic cu presedintele Taiwanului. Tot el s-a aratat impotriva politicii de pana acum a Washingtonului, care nu recunoaste Taiwanul ca stat independent. Beijingul sustine ca va raspunde in mod dramatic daca Trump va decide intr-adevar sa nesocoteasca politica “Chinei unite” odata ce va ajunge in biroul oval, la data de 20 ianuarie. In ultimele zile, China a facut parada de artilerie militara pe la granitele Taiwanului.