O "mare" de sicrie a apărut într-una dintre cele mai frumoase pieţe din Roma | VIDEO
O mie de sicrie au apărut, marţi, într-una dintre cele mai frumoase pieţe din centrul Romei. Acțiunea a fost organizată de un sindicat pentru a atrage atenţia politicienilor şi publicului larg asupra tragediei accidentelor mortale la locul de muncă.
"În fiecare an, o mie de oameni merg la muncă şi nu se mai întorc acasă", scria pe o pancartă de mari dimensiuni afişată lângă cele 1.041 de sicrie de carton aşezate în jurul obeliscului din centrul elegantei Piazza del Popolo.
Această cifră corespunde numărului de persoane care au murit din cauza accidentelor la locul de muncă în 2023.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Zero este încă prea departe", scria pe un alt afiş, relatează AFP, citată de News.ro.
"Am adus aceste sicrie aici pentru a sensibiliza, pentru a reaminti tuturor necesitatea de a acţiona, pentru a nu-i uita pe cei care şi-au pierdut viaţa şi pentru a cere guvernului şi politicienilor să facă ceva concret pentru a preveni aceste omucideri", a declarat pentru AFP Pierpaolo Bombardini, secretarul general al sindicatului UIL, aflat la originea acestei iniţiative. "Pentru că acestea sunt omucideri. Atunci când sunt încălcate regulile de siguranţă, nu sunt accidente, ci omucideri", a subliniat el.
Accidentele mortale de la locul de muncă fac în mod regulat titluri în presa italiană, declanşând de fiecare dată o dezbatere privind prevenirea riscurilor.
Cel mai recent exemplu a avut loc la mijlocul lunii februarie, când o structură de beton s-a prăbuşit pe şantierul de construcţie al unui supermarket din Florenţa, provocând moartea a cinci persoane. La momentul respectiv, prim-ministrul Giorgia Meloni a deplâns această "nouă întâmplare, care ne şochează conştiinţa, a oamenilor care merg la muncă (...) şi nu se mai întorc acasă".
Pierpaolo Bombardini spune că trebuie să crească numărul de controale şi de inspectori, iar companiile care încalcă standardele de siguranţă trebuie să fie închise.
Potrivit celor mai recente statistici Eurostat privind numărul de accidente de muncă mortale în Uniunea Europeană în 2021, Italia, cu 3,17 decese la 100.000 de lucrători, se situează peste media europeană (2,23), dar în urma Franţei (4,47) şi a Austriei (3,44).
Ţările cu cele mai slabe performanţe sunt Lituania, Malta şi Letonia, în timp ce în top trei ţări "cele mai sigure" sunt, în ordine, Ţările de Jos, Finlanda şi Germania.