O lună de pace în estul Ucrainei. Berlinul şi Kievul salută armistiţiul record
Kievul şi Berlinul au salutat luni respectarea vreme de aproape o lună de zile a unui armistiţiu cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei, un record ce ar putea alimenta eforturile în vederea unei reglementări politice a conflictului, informează AFP.
Acest armistiţiu a intrat în vigoare pe 27 iulie. De atunci, niciun soldat ucrainean nu a fost rănit sau ucis în lupte, a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
"Armistiţiul este respectat probabil pentru cea mai lungă perioadă de după 2014", data izbucnirii conflictului armat, a subliniat şeful diplomaţiei germane Heiko Maas în timpul unei conferinţe de presă la Kiev, salutând "progrese considerabile".
"Această situaţie creează un fond pozitiv pentru a continua să avansăm" spre "sfârşitul total al agresiunii ruse" în Ucraina, a adăugat, stând alături de Maas, omologul său ucrainean Dmitro Kuleba.
În acest context, Maas, a cărui ţară mediază împreună cu Franţa procesul de pace în Ucraina, a îndemnat "să nu se reducă eforturile" şi să se meargă înainte cu partea politică a reglementării, aflată într-un punct mort de ani de zile şi care înglobează inclusiv problema desfăşurării de alegeri locale în zonele aflate sub control separatist.
O nouă întrevedere a miniştrilor de externe ucrainean, rus, francez şi german este preconizată să aibă loc în septembrie, pentru a aborda inclusiv acest dosar, a precizat el.
"Ucraina nu va accepta niciodată concesii ce vor submina integritatea noastră teritorială" şi apropierea acestei foste republici sovietice de UE şi NATO, a atenţionat Kuleba.
Războiul din estul Ucrainei a făcut în şase ani peste 13.000 de morţi şi circa 1,5 milioane de strămutaţi, în această ţară cu 40 de milioane de locuitori.
Rusia, în pofida faptului că neagă aceasta, este considerată drept susţinătoare politică, financiară şi militară a separatiştilor. Potrivit Kievului şi Occidentului, prin alimentarea acestui conflict, Moscova încearcă să păstreze Ucraina în zona sa de influenţă şi în special să o împiedice să adere la NATO.