O interceptare a ucrainenilor sugerează că armata Moscovei ar fi bombardat din greșeală un batalion al separatișilor
Forțele ruse bombardează fară pauză estul Ucrainei. Cel puțin 29 de oameni au fost uciși într-un atac care a distrus un bloc de locuințe, iar 20 de locatari sunt încă prinși sub dărâmături.
În timp ce rachetele cad întruna, forțele rusești s-ar afla în mijlocul unei "pauze operaționale", la nivelul întregului teatru din Ucraina. Asta înseamnă odihnă și refacere pentru trupele terestre. Pe de altă parte, vice-premierul Ucrainei le-a cerut civililor din regiunea sudică Herson să fugă de urgență, întrucât invadatorii pregătesc o contra-ofensivă de amploare.
Lovit de rachete rusești Iskander, o parte a unui bloc cu cinci etaje din Ceasiv Iar s-a prăbușit complet, iar zeci de locatari au fost prinși sub muntele de moloz. Un bărbat nu mai știe nimic de sora și de nepotul lui de nouă ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Valerii: După ora 21 nu mi-au mai răspuns la telefon. I-am sunat și pe toți vecinii pe care îi cunoșteam, nu răspundea nimeni. Am venit din zori aici și acum mă rog pentru un miracol.
Rușii își concentrează ofensiva în Donețk
Forțele ruse își concentrează ofensiva - și bombardamentele - mai ales în Donețk, în est. Însă trupele ucrainene desfășurate în zona Harkov, în partea de nord-est, sunt pregătite pentru o nouă incursiune a invadatorilor și în această direcție.
Luni dimineață, un nou atac a lovit o școală și un bloc de locuințe.
Alex Marquardt, corespondent CNN: Acești soldați ucraineni au poziționat un lansator de rachete, aici, printre copaci, pentru a-l ascunde la marginea câmpului. Se numește "Uragan"... Un lansator de rachete învechit, din epoca sovietică. Este mai puțin performant și cu bătaie mai scurtă decât cele câteva lansatoare de rachete moderne, americane, care au fost livrate recent armatei ucrainene. Dar asta e tot ce au ucrainenii, în acest sector de front.
Citește și: Rusia întrerupe fluxul de gaze prin Nord Stream-1 spre Germania. Motivul invocat de gigantul rus
Au primit coordonatele unor ținte ale inamicului, au mutat Uraganul pe câmp, în poziție de tragere, și au lansat patru rachete, în succesiune rapidă.
Pe de altă parte, atât surse de la Kiev, cât și de la Londra confirmă că, în ultimele două săptămâni, de când au primit sistemele americane Himars, ucrainenii au distrus 30 de obiective rusești, 11 numai sâmbăta trecută. Este vorba de depozite de muniții, centre logistice, cazarmi ale soldaților ruși, situate mai cu seamă în Donbas, dar și în sudul Ucrainei. Statele Unite tocmai au anunțat că, pe lângă cele opt deja trimise, vor oferi încă patru sisteme.
Rușii își neutraliează singuri forțele
Din fericire, uneori rușii își neutralizează singuri forțele și echipamentele. O interceptare realizată de ucraineni sugerează că armata Moscovei ar fi bombardat din greșeală un batalion al separatișilor, care luptau alături de armata rusă în Donețk: „Băieții stăteau undeva lângă Berdyansk. Nu au primit salarii, solde, nimic, un rahat... Din câte am înțeles, nici hrană. Și apoi au fost aruncați undeva pe front. Au stat acolo până s-au săturat și au început să se retragă... În retragere, i-au lovit rușii si i-au facut praf”.
Cum înrolările de bunăvoie s-au epuizat, autoritățile ruse recrutează soldați inclusiv în pușcării. Cei care acceptă să meargă măcar șase luni pe frontul din Ucraina sunt momiți cu amnistie totală, chiar dacă erau închiși pentru crime.
Citește și: INTERVIU cu procurorul general Scutea. Cum vor ancheta procurorii români crimele Rusiei în Ucraina
Pe de altă parte, Kievul nu exclude o implicare a trupelor belaruse în războiul din Ucraina. Armata ucraineană a plantat câmpuri de mine la graniță, inclusiv pe șoselele și căile ferate care traversează frontiera cu țara lui Lukașenko, aliatul fidel al lui Putin. Soldații care apără zona de frontieră din nord, întinsă pe mai bine de 200 de kilometri, spun că sunt pregătiți să reziste.
În regiunea Volyn, a fost pregătită o linie puternică de apărare, cu tranșee, fortificații și bariere cu exploziv.