O femeie va conduce Marea Britanie din toamna. Rasturnare de situatie in cursa pentru postul de premier

Andrea Leadsom,

Succesiunea prim-ministrului britanic David Cameron se va juca intre doua femei, ministrul de interne Theresa May si candidata pro-Brexit Andrea Leadsom, au decis joi deputatii conservatori in urma unui vot, relateaza AFP si Reuters.

Theresa May a obtinut 199 de voturi, Andrea Leadsom, 84 de voturi, in timp ce celalalt candidat pro-Brexit, ministrul justitiei Michael Gove, a fost eliminat, el neobtinand decat 46 de voturi. Cele doua candidate ramase in cursa vor fi departajate in urma unui vot al membrilor partidului din cursul verii si rezultatul va fi anuntat la 9 septembrie.

Aproape necunoscuta inainte de referendumul privind iesirea din UE, Andrea Leadsom, in varsta de 53 de ani, secretar de stat in Ministerul Energiei, a fost imediat felicitata de fostul lider al UKIP, Nigel Farage, unul dintre cei mai importanti sustinatori ai Brexitului. Andrea Jacqueline Leadsom nu este deputata decat de sase ani si nu a detinut niciodata un portofoliu important in cadrul guvernului conservator, de unde si notorietatea sa foarte limitata.

Ea a petrecut trei decenii in cartierul financiar din Londra unde a lucrat la banca Barclays. Andrea Leadsom a inceput sa-si faca un nume in politica in timpul campaniei pentru referendum facandu-se remarcata in timpul dezbaterilor televizate. Blonda cu parul scurt, mama a trei copii, a aparat cu pasiune iesirea tarii din UE, mereu cu zambetul pe buze, noteaza AFP intr-un amplu comentariu.

Decizia lui Boris Johnson, liderul taberei pro-Brexit, de a nu candida la succesiunea lui David Cameron a propulsat-o pe aceasta in prim-plan. Totusi, ea este departe de a intruni unanimitate in randul deputatilor partidului, care o considera insuficient de experimentata.

Citește și
tony blair - agerpres
Invazia britanica din Irak, desfiintata in Raportul Chilcot. Rudele soldatilor ucisi: "Nu Saddam a fost nebunul, ci Blair"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Multe articole din presa ii pun sub semnul intrebarii competenta, importanta experientei sale in cartierul financiar City sau chiar moralitatea declaratiilor sale de venit, noteaza AFP. Andrea Leadsom, care se viseaza o noua Margaret Thatcher, ar fi fost de asemenea responsabila de “un dezastru” in timp ce era secretarul de stat care raspundea de City, declara unii responsabili de la Ministerul de Finante.

Contracandidata sa, ministrul de interne Theresa May, este o candidata a consensului, relateaza AFP intr-un portret care ii este dedicat. “Ea nu a fost foarte vizibila in timpul campaniei pentru referendum si poate, din acest motiv, sa beneficieze de o sustinere mai larga in cadrul Partidului conservator”, a declarat pentru AFP David Cutts, profesor de stiinte politice la universitatea Bath.

Eurosceptica in convingeri, ea a ales totusi la inceputul anului, spre surpriza generala, sa-i ramana fidela prim-ministrului Cameron si sa intre in tabara pro-UE. Ea a facut insa acest lucru cu minimum de implicare, pronuntandu-se inclusiv in favoarea unei limitari a imigratiei, tema favorita a adeptilor Brexit.

Poate si din acest motiv a fost prezentata de Sunday Times ca “singura figura capabila sa unifice factiunile rivale din partidul conservator”. “Avem nevoie de un leadership puternic, experimentat, pentru a negocia cel mai bun acord pentru Marea Britanie cu Uniunea Europeana, pentru a uni partidul si tara”, a spus ea dupa votul de joi.

Theresa May, in varsta de 59 de ani, a dat dovada de multa fermitate ca ministru de interne, indiferent ca a fost vorba de delincventi, imigranti clandestini sau predicatori islamisti. Fiica a unui preot anglican, ea si-a inceput cariera politica in 1986, dupa ce si-a facut studiile de geografie la Oxford si a trecut pentru o scurta perioada de timp pe la Banca Angliei. In acest an Theresa May a fost aleasa consilier local in cartierul londonez Merton.

Dupa doua esecuri la alegerile legislative, ea a fost aleasa in 1997 deputata conservatoare in circumscriptia Maidenhead, din Berkshire (sudul Angliei). In 2002 si 2003 a fost prima femeie care a fost secretar general al Partidului Conservator. Intre 1999 si 2010 a ocupat diverse posturi in cabinetele din umbra ale conservatorilor, pe atunci in opozitie, precum cele de la mediu, familie, cultura, drepturile femeilor si munca.

Atunci cand Cameron a fost ales prim-ministru in 2010, el a recompensat-o atribuindu-i portofoliul de ministru de interne, un mandat pe care il va pastra si dupa realegerea prim-ministrului, in 2015. Daily Telegraph a desemnat-o pe Theresa May femeia politica cea mai puternica a tarii, estimand ca “a ajuns in varf datorita unei determinari feroce”. Insa, noteaza AFP, daca puterea de munca i-a adus elogii, din punctul de vedere al carismei situatia se prezinta cu totul altfel.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Al doilea soc pe piata financiara din Marea Britanie, dupa prabusirea lirei. Decizia care a blocat investitii de 14 miliarde
Al doilea soc pe piata financiara din Marea Britanie, dupa prabusirea lirei. Decizia care a blocat investitii de 14 miliarde

Votul de la referendumul din 23 iunie a trimis unde de soc prin pietele financiare, unde lira s-a devalorizat puternic in fata dolarului, actiunile mai multor companii s-au prabusit la bursa, iar mai multe fonduri imobiliare au fost suspendate.

Invazia britanica din Irak, desfiintata in Raportul Chilcot. Rudele soldatilor ucisi:
Invazia britanica din Irak, desfiintata in Raportul Chilcot. Rudele soldatilor ucisi: "Nu Saddam a fost nebunul, ci Blair"

Marea Britanie a invadat in mod prematur Irakul in 2003, fara a incerca sa gaseasca "o solutie de ultim recurs", a declarat miercuri John Chilcot, presedintele comisiei create pentru a ancheta acest razboi.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.