Al doilea soc pe piata financiara din Marea Britanie, dupa prabusirea lirei. Decizia care a blocat investitii de 14 miliarde
Votul de la referendumul din 23 iunie a trimis unde de soc prin pietele financiare, unde lira s-a devalorizat puternic in fata dolarului, actiunile mai multor companii s-au prabusit la bursa, iar mai multe fonduri imobiliare au fost suspendate.
Scaderea dramatica a lirei sterline si presiunea asupra sectorului imobiliar din Marea Britanie a facut ca mai multe companii de investitie in sectorul imobiliar sa blocheze alocarea unor fonduri in valoare de 14 miliarde de lire, pentru construirea unor centre comerciale, cladiri de birouri si depozite. Henderson Threedneedle Columbia si Canada Life, dar si Standard Life, Aviva si Prudential's M&G au suspendat tranzactiile dupa ce au fost asaltate de investitori, drept urmare a incertitudinii de pe piata financiara din Marea Britanie.
Lira sterlina a coborat miercuri la un nou minim al ultimilor 31 de ani, investitorii cautand active sigure, astfel ca yenul japonez se apreciaza, in timp ce randamentele obligatiunilor ating niveluri scazute record la nivel global, relateaza Bloomberg.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Moneda britanica a trecut de minimele atinse imediat dupa referendumul britanic pentru Brexit din 23 iunie, fiind in coborare cu 0,9%, la 1,2905 dolari pe unitate, dupa ce a atins in timpul tranzactiilor cel mai redus nivel din ultimii 31 de ani, de 1,2798 dolari pe unitate.
Yenul s-a apreciat cu 0,6%, la 101,1 unitati pentru un dolar. Euro a coborat cu 0,2%, la 1,1050 dolari pe un unitate.
Compania M&G Investments a suspendat marti activitatea unui fond imobiliar de 4,4 miliarde de lire sterline (5,7 miliarde dolari), urmand exemplul Aviva Investors si Standard Life Investments, in urma solicitarilor numeroase ale investitorilor de retragere a banilor.
Randamentul titlurilor Trezoreriei SUA pe termen de 10 ani a scazut la un minim record, iar randamentele obligatiunilor japoneze cu maturitati mai mari au coborat la niveluri fara precedent.
Sursa: The Guardian
Etichete: Marea Britanie, investitori, depreciere, bursa, moneda, brexit, lira sterlina,
Dată publicare:
07-07-2016 10:09