O anchetă a ONU acuză Israelul că distruge sistemul de sănătate din Fâşia Gaza. „Comite crime de război”
Anchetatori ai ONU, invocând "crime împotriva umanităţii", au acuzat joi Israelul că a vizat în mod deliberat instituţiile de sănătate din Fâşia Gaza şi că a torturat şi ucis personal medical, relatează AFP.
Ei au acuzat, de asemenea, Hamas şi grupurile armate palestiniene de crime de război şi de crime împotriva umanităţii în ceea ce priveşte ostaticii reţinuţi în Fâşia Gaza.
"Israelul implementează o politică concertată de distrugere a sistemului de sănătate din Gaza, ca parte a ofensivei sale mai ample asupra Gaza", a declarat joi Comisia Internaţională Independentă de Anchetă a Naţiunilor Unite într-un comunicat.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Israelul "comite crime de război, crime împotriva umanităţii şi acte de exterminare, cu atacuri neîncetate şi deliberate asupra personalului medical şi a instituţiilor" de sănătate, a adăugat comisia.
Formată din trei membri, instituită de Consiliul pentru Drepturile Omului în mai 2021 pentru a investiga presupusele încălcări ale legislaţiei internaţionale în Israel şi în teritoriile palestiniene, această comisie şi-a publicat cel de-al doilea raport de la atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas din 7 octombrie 2023 asupra teritoriului israelian, care a declanşat războiul din Gaza.
Raportul a evidenţiat, de asemenea, maltratarea deţinuţilor palestinieni în Israel şi a ostaticilor reţinuţi de Hamas în Gaza, acuzând atât Israelul, cât şi grupurile armate palestiniene de "tortură" şi violenţă sexuală.
Ca reacţie, Israelul a acuzat comisia de "discriminare sistematică" împotriva sa şi a respins categoric concluziile raportului din iunie, în care este acuzat că a comis crime împotriva umanităţii, inclusiv acte de "exterminare" în Fâşia Gaza.
"Israelul trebuie să înceteze imediat distrugerea gratuită şi fără precedent a sistemului de sănătate din Gaza", a scris preşedinta comisiei, Navi Pillay, într-un comunicat.
Acţionând astfel, "Israelul atacă chiar dreptul la sănătate, cu consecinţe pe termen lung asupra populaţiei civile", a adăugat ea.
Potrivit raportului, forţele israeliene "au ucis, reţinut şi torturat în mod deliberat personal medical, au vizat vehicule medicale" în Gaza şi au restricţionat permisiunea de a părăsi teritoriul pentru tratament medical.
Astfel de acte constituie crime de război şi "crime împotriva umanităţii de exterminare", potrivit comisiei.
Acţiunile Israelului au cauzat "suferinţe incalculabile" pacienţilor copii şi "au dus la distrugerea de generaţii de copii palestinieni, precum şi, potenţial, a poporului palestinian ca atare", a adăugat ea.