Opinie publicată în NYT: Este Vladimir Putin un agent CIA?

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Vladimir Putin
Getty

Deciziile liderului de la Kremlin afectează interesele Rusiei, încât s-a conturat suspiciunea că Vladimir Putin ar putea fi agent al Agenției Centrale pentru Informații (CIA), se arată într-un articol de opinie, publicat în cotidianul The New York Times.

În ultimii ani, liderul de la Kremlin a întreprins atât de multe acțiuni care au contribuit la slăbirea economiei rusești și a bazei de capital uman, încât întrebarea dacă Vladimir Putin ar fi, de fapt, un agent al Agenției Centrale pentru Informații (CIA) este mai mult decât legitimă, subliniază editorialistul Thomas L. Friedman într-un articol publicat în cotidianul The New York Times.

"Reticența președintelui Trump de a spune ceva negativ la adresa Rusia este atât de frapantă încât un fost director al serviciului național de informații, James Clapper, a menționat că Vladimir Putin în coduce, de fapt, pe președintele american ca şi cum ar fi «un instrument» al agenţiilor secrete ruse. Dacă aș fi cetățean rus, m-aș întreba: Este Putin un agent din S.U.A.?", a scris Thomas L. Friedman.

Potrivit sursei citate, începând cu anul 2007 sau 2008, Putin pare să fi decis că reconstruirea Rusiei prin cultivarea talentului capitalului uman și consolidarea statului de drept ar fi fost prea dificilă. Ar fi necesitat împărțirea puterii, organizarea unor alegeri reale și competitive și construirea unei economii diversificate.

În schimb, Putin a decis să caute demnitatea statului în toate locurile greșite: în exploatarea resurselor și nu a capitalului uman, în consolidarea armatei rusești, în locul statului de drept și în îmbogățirea sa și a cercului său de oligarhi.

Les Echos, cotidianul de afaceri de top al Franței, a citat recent un tehnician rus care a subliniat că "Microsoft singur înregistrează mai multe brevete decât întreaga Rusie!", subliniind că piața tehnologică a statului condus de liderul de la Kremlin este extrem de slabă.

"De ce Putin este atât de nesigur cu privire la popularitatea sa reală în Rusia,chiar și după aproape 20 de ani de când se află pe o poziție de conducere?", se întreabă eitorialistul Thomas L. Friedman.

Jurnalistul oferă și o explicație a atitudinii șefului statului rus: ”Putin se comportă în mod constant ca un fermier care vinde cea mai valoroasă carne de vită în schimbul cuburilor de zahăr. El caută metode pe termen scurt pentru a-și creşte popularitatea în rândul bazei electorale naţionaliste, deoarece se simte nesigur, costurile fiind slăbirea Rusiei pe termen lung.

De exemplu, în 2014, Putin a anexat Crimeea și a invadat Ucraina de Est cu trupe rusești cu uniforme neinscripționate, în dorința de a-și crește, pe termen scurt, popularitatea.

În 2015, pentru a dovedi că Rusia era încă o superputere, liderul de la Kremlin a trimis consilieri, avioane de forțe rusești, echipe de operațiuni speciale și baterii cu rachete de suprafață în Siria pentru a stopa acțiunile de înlăturare de la putere a aliatului Rusiei din timpul Războiului Rece, preşedintele sirian Bashar al-Assad

Ultima strategie în acest sens este aparenta ordonare a atacului neurotoxic, vizându-l pe fostul agent secret rus Serghei Skripal şi pe fiica sa, Iulia. Incidentul a declanșat o criză diplomatică euro-atlantică. Marea Britanie și alte 28 de state, printre care și România, au expulzat peste 150 de diplomați ruși.

Pe termen scurt, incidentul l-a ajutat pe Vladimir Putin în cel mai recent scrutin prezidențial, însă statul s-a izolat complet de Occident. În plus, asociaţii lui Putin şi alţi oligarhi ruşi sunt de acum înainte mai verificaţi ca niciodată de autorităţile britanice", subliniază editorialistul Thomas L. Friedman.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO