Analiști, despre vizita lui Putin în Turcia: „Sunt rivali care fac front comun”
Vladimir Putin a ales Turcia pentru prima sa vizită externă, după ce a fost reales la conducerea ţării. Putin şi Erdogan plănuiesc să îşi consolideze colaborarea, mai ales că amândoi au relaţii tot mai tensionate cu Occidentul.
Preşedintele turc este criticat pentru politicile interne şi acţiunile armate din Siria, iar Rusia a fost condamnată pentru atacul ce a vizat un fost spion rus, stabilit în Marea Britanie.
Vladimir Putin a sosit la Ankara însoţit de o cohortă de oficiali guvernamentali şi oameni de afaceri ruşi, dovadă că Rusia şi Turcia plănuiesc să îşi dezvolte relaţiile în mai multe domenii. Terenul a fost pregătit anul trecut, când Putin şi Erdogan s-au întâlnit de opt ori şi au discutat la telefon de 20 de ori.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un prim semn al prieteniei consolidate este lansarea lucrărilor de construcţie la prima centrală nucleară din Turcia, construită de ruşi pe coasta Mediteranei. Compania de stat Rosatom va învesti 20 de miliarde de dolari în acest proiect. Centrala, care va fi gata în 2023, va asigura 10% din necesarul de electricitate al Turciei. În paralel, cele două părţi colaborează şi la construirea gazoductului Turkstream, care va transporta gazele ruseşti în Turcia.
Mitat Celikpala, profesor Kadir Haş University: „Cele două părți se înțeleg foarte bine și duc politici similare în Orientul Mijlociu. Pe subiecte precum Ciprul, Crimeea sau Marea Neagră sunt rivali. Reușesc, totuși, să lase aceste dosare deoparte și să facă front comun pentru urmărirea intereselor comune imediate."
În condiţiile în care Occidentul a pedepsit Rusia pentru atacul chimic de pe teritoriul Marii Britanii, Turcia a rămas un partener loial.
Mitat Celikpala, profesor Kadir Haş University: „Autoritățile turce au preferat să rămână tăcute din cauza intereselor imediate: Turcia importa gaze rusești, exportă în Rusia tomate."
În ciuda presiunilor venite de la Washington, Ankara a refuzat să renunţe la un acord prin care va cumpăra sisteme antirachetă cu raza lungă de acţiune de la ruşi. Miercuri, lui Putin şi Erdogan li se va alătura preşedintele Iranului, pentru un summit menit să găsească soluţii pentru stoparea violenţelor şi începerea unor discuţii de pace în Siria.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!