Nume românesc, scris pe armele folosite de atacatorul din Noua Zeelandă. Care e explicaţia

15-03-2019 08:39

Numele domnitorului român Şerban Cantacuzino fusese scris de autorul atacului din Noua Zeelandă pe unul dintre încărcătoarele de armă folosite în timpul masacrului.

Australianul Brenton Tarrant, care s-a şi filmat comiţând atacul, scrisese mai multe nume de personaje istorice pe încărcătoarele armelor, considerându-le, probabil, eroi ai creştinătăţii. Printre aceştia şi numele lui Şerban Cantacuzino, domnitor al  Țării Românești între 1678 și 1688. Acesta a participat la asedierea Vienei de către turci în 1683, dar a fost de partea otomanilor. 

Pe încărcătoare mai apar şi numele altor personaje istorice, precum Edward Codrington şi Dmitri Seniavin (amirali care i-au învins pe turci în 1827 în bătălia de la Navarino), Marc Antonio Bragadin (comandant veneţian care a apărat fără succes Ciprul de otomani şi a murit torturat de aceştia), Ernst Rüdiger von Starhemberg, generalul care a apărat Viena în 1683 sau Ştefan Lazăr (cneazul sârb învins de turci la Kosovopolie).

Viena 1683 este o referință la asediul otoman din acel an, la care Cantacuzino a participat de partea turcilor. Cronicarii vremii spun că tunurile sale trăgeau cu ghiulele umplute cu paie, ca să nu facă rău creștinilor asediați.

Atacatorul probabil a crezut că Şerban Cantacuzino a luptat de partea creştinilor în 1683, astfel că l-a considerat un erou al luptelor împotriva Islamului.

Înaintea atacului, Tarrant postase online un documentul de 73 de pagini, un text rasist, în care este acuzat "genocidul împotriva europenilor" reprezentat de migraţie.

Documentul a fost postat pe site-ul Scribd, dar între timp a fost şters.


VIDEO PROTVPLUS.RO