Nu toată lumea tremură la gândul unui Brexit fără acord. ”Scăpăm de autoritatea UE”


Ultimul update: Duminica 03 Februarie 2019 09:28
Data publicarii: Duminica 03 Februarie 2019 08:19
Categorie: Stiri externe

În Marea Britanie, nu toată lumea tremură la gândul unui Brexit fără acord pe 29 martie. Există economiști care încearcă să argumenteze că un asemenea scenariu ar fi un pas înainte pentru Regat.

Brexit cu sau fără acord? Este întrebarea care îi frământă pe mulţi. În cazul unei ieşiri dezordonate din Uniunea Europeană, predicţiile oficiale sunt sumbre. Urmările sunt multe - de la penurie de alimente şi medicamente, din cauza blocării în vămi a mărfurilor, până la o scădere cu 9% a PIB-ului, o ieftinire cu 30% a preţului caselor şi creşteri semnificative ale dobânzilor. Cu alte cuvinte - dezastru, rezumă Gina Miller - care a făcut campanie pentru ca parlamentul să aibă ultimul cuvânt şi să blocheze un Brexit fără acord.

Gina Miller: "Brexit fără acord ar fi o catastrofă absolută. Înseamnă ieșire fără perioadă de tranziție. Adică în dimineața de 30 martie totul ar trebui să fie pregătit. Trebuie s-o luăm de la zero cu toate."

Însă, invocând cea mai mică rată a şomajului din ultimii 43 de ani şi exporturile în continuă creştere, partizanii Brexitului susţin că ţara este pregătită.

Edgar Miller, economist: "Cel mai mare beneficiu este că putem face comerț liber cu toate țările de pe glob și preconizăm o creștere a PIB-ului de 4%. În al doilea rând, avem norme și reguli pe care le decidem noi, aici, în UK. Scăpăm de autoritatea UE. Și din asta calculăm o creștere de încă 2%."

Nina dos Santos, corespondent CNN: "Că Brexitul fără acord este o binecuvântare, ori un blestem depinde în mare măsură de posibilitatea Marii Britanii de a face comerț în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului, după ce părăsește Uniunea Europeană. În afară de faptul că asta ar supune o gamă largă de bunuri - inclusiv hainele vândute pe o arteră comercială a Londrei - unor taxe semnificative, reglementările OMC ar avea nevoie să fie aduse la zi cu anumite aspecte moderne ale economiei britanice de azi."

Gina Miller: "Să ieșim fără acord înseamnă că părăsim absolut toate instituțiile europene, iar pe 30 martie trebuie să avem versiuni britanice ale tuturor acestor instituții, deci ne trebuie o agenție pentru medicamente, alta pentru produse chimice și așa mai departe. În acest moment, nu avem niciuna funcțională."

Ca în multe alte privinţe legate de Brexit, teoria este una, practică e cu totul altceva. Iar până pe 29 martie nimeni nu ştie cu adevărat ce va fi.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO