Noviciok s-a produs clandestin în Rusia mult timp după presupusa oprire a dezvoltării armelor chimice. Concluziile anchetei
Agentul neurotoxic Noviciok a fost dezvoltat de savanții ruși multă vreme după închiderea oficială a programului militar, arată concluziile unei anchete internaționale.
Ancheta a avut loc pe fondul temerilor statelor din Vest cu privire la presupusa utilizare de către Rusia a armelor chimice pe teritoriul național și în afara lui, acuzații pe care Moscova le neagă.
Uniunea Europeană și Marea Britanie au aplicat deja sancțiuni împotriva Rusiei pentru implicare în otrăvirea cu Novichok ale unui fost agent dublu rus în Marea Britanie, Serghei Skripal, în 2018, și a liderului opoziției ruse Alexei Navalny, în această vară, arată The Moscow Times.
Rusia pretinde însă că și-a distrus ultimele arme chimice în 2017, dar programul de dezvoltare Noviciok a continuat în mod clandestin, sub aparența unor cercetări civile, arată sursa citată.
În anchetă s-au descoperit desfășurătoare ale unor convorbiri telefonice care au arătat o strânsă coordonare între instituțiile de stat din spatele cercetărilor agentului neurotoxic și unitatea 29155 a agenției de informații militare GRU, care a fost implicată în trecut în mai multe otrăviri cu Novichok.
Două dintre institutele implicate erau în atenția Uniunii Europene pentru implicare în producerea de agenți chimici, în timp ce în cazul altor două nu au existat inițial informații care să ducă în această direcție.
Dovezile arată legătura savanților cu spionii ruși
Ancheta independentă a fost realizată de jurnaliștii de la Bellingcat și Insider.
„Rusia și-a continuat programul de dezvoltare Novichok cu mult după data de închidere oficială a acestuia" , au transmis jurnaliștii de investigații de la Bellingcat.
Din rapoarte mai vechi a reieșit că Unitatea 29155 s-a ocupat de otrăvirea lui Serghei Skripal, otrăvirea unui contrabandist de arme în Bulgaria în 2015 și alte activități clandestine în toată Europa.
Șeful unuia dintre institutele de stat rusești, chimistul Serghei Chepur, a efectuat cel puțin 65 de apeluri și mesaje text către șeful Unității GRU 29155 în perioada mai 2017 - septembrie 2019. Desfășurătorul arăta, de asemenea, că Chepur comunica în mod repetat cu alți trei membri ai unității.
Din dovezile strânse în anchetă a mai reieșit că Serghei Chepur a vizitat sediul GRU din nordul Moscovei cu câteva zile înainte de otrăvirea, la începutul anului 2018, a fostului agent dublu Serghei Skripal și a fiicei sale, în Marea Britanie. Trei membri ai unității 29155 s-ar fi aflat, de asemenea, în clădire în același timp.
Persoanele nominalizate în anchetă au refuzat să comenteze sau nu au putut fi contactate, arată sursa citată.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, noviciok, serghei skripal, Alexei Navalny,
Dată publicare:
24-10-2020 15:04