Noul guvern al Poloniei plănuiește să ceară despăgubiri de război Germaniei
Noul guvern de la Varşovia intenţionează să înceapă discuţii cu Germania pentru a soluţiona problema despăgubirilor pentru pagubele suferite de Polonia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează, marţi, DPA.
În sens juridic şi formal, chestiunea despăgubirilor de război este închisă de mulţi ani, a declarat luni, la Berlin, premierul polonez Donald Tusk (foto) după întrevederea cu cancelarul german Olaf Scholz. ''Chestiunea reparaţiilor materiale, financiare şi morale nu a fost încheiată niciodată'', a adăugat el.
Tusk a subliniat că, spre deosebire de guvernul precedent condus de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), el doreşte să lucreze cu cancelarul Scholz ''pentru a căuta forme de cooperare care nu vor fi fatale pentru relaţiile bilaterale în viitor''.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Guvernul PiS, care s-a aflat la putere din 2015 până la jumătatea lui decembrie 2023, solicitase peste 1.300 miliarde de euro de la guvernul german în octombrie 2022 drept despăgubiri pentru pagubele suferite de Polonia în Al Doilea Război Mondial, potrivit Agerpres.
Germania consideră închisă problema despăgubirilor de război
Executivul polonez a argumentat la acea vreme că ţări occidentale ca Franţa şi Olanda beneficiaseră de un tratament mai bun decât Polonia în perioada postbelică.
La Conferinţa de la Potsdam din 1945, cele patru puteri învingătoare (SUA, Regatul Unit, Franţa şi Uniunea Sovietică) au convenit ca Uniunea Sovietică să fie compensată din zona ocupată de sovietici în estul Germaniei şi că Polonia va primi o parte. Se estimează că până în 1953 aproximativ 3.000 de fabrici fuseseră dezmembrate şi produsele adiţionale din producţia în desfăşurare fuseseră îndepărtate.
Totuşi, Varşovia a precizat că Polonia a fost nevoită să compenseze pentru partea sa furnizând cărbune către Uniunea Sovietică.
Pe de altă parte, guvernul german consideră închisă problema despăgubirilor de război şi evocă tratatul oficial privind consecinţele unificării Germaniei asupra politicii externe, proces în care Polonia nu a fost implicată.
Sursa: Agerpres
Etichete: Polonia, germania, al doilea razboi mondial, donald tusk,
Dată publicare:
13-02-2024 13:52