Nordul Israelului rămâne în bătaia rachetelor și a dronelor Hezbollah. Trupele IDF atacă pe mai multe fronturi
Luni se împlinește un an de la masacrul comis de Hamas pe 7 octombrie, iar armata și serviciile israeliene de securitate sunt, în alertă maximă și se așteaptă la atacuri, cu rachete lansate din Fâșia Gaza și Liban.
Oamenii sunt îndemnați să urmărească, la televizor ceremoniile. Un atac terorist comis, duminică după-amiază, într-o stație de autobuz din sudul Israelului s-a soldat cu moartea unei tinere și rănirea altor 11 persoane.
Noi raiduri ale aviației israeliene au distrus depozite de arme în bastionul grupării Hezbollah din sudul capitalei libaneze. Din cauza cantității imense de muniții din clădirile respective, impactul a generat bubuituri și explozii timp de zeci de minute.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Totodată, în sudul Libanului, armata israeliană a găsit încă un tunel în care Hezbollah avea plasate arme și muniții. Structura subterană cu o lungime de 250 de metri era echipată și cu dușuri, scaune, o bucătărie și rezerve de hrană. Tunelul teroriștilor avea una dintre ieșiri la doar câțiva metri de frontiera israeliană.
Pentru a-l scoate de uz, israelienii au turnat beton la ambele căi de acces în tunel.
Însă efectivele de trupe și arsenalul grupării susținute de Iran sunt imense, iar nordul Israelului rămâne în bătaia rachetelor și a dronelor Hezbollah.
Între timp, responsabilii militari de la Ierusalim analizează diversele scenarii de ripostă împotriva Iranului. La discuții participă și seful Comandamentului Central al SUA, generalul Michael Erik Kurilla.
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „Iranul ne-a atacat de două ori teritoriul cu sute de rachete. Nicio țară din lume n-ar accepta așa ceva împotriva orașelor și cetățenilor săi. Israelul are datoria și dreptul să se apere și să riposteze”.
Una dintre variantele luate în calcul presupune bombardarea centrelor de comandă, a rampelor de lansare a rachetelor și eliminarea unor responsabili de rang înalt ai programului nuclear iranian.
John Bolton, fost ambasador al SUA la ONU: „Israelul ar trebui să anihileze programul nuclear al Iranului, cu asistența Statelor Unite. Iranul este o amenințare existențială pentru Israel. Sunt de-ajuns 6-10 arme nucleare și Israelul dispare de pe hartă. Nimeni nu știe cu exactitate când următoarea rachetă balistică lansată de Iran spre Israel va avea focos nuclear”.
Pe de altă parte, Benjamin Netanyahu i-a dat o replică tăioasă președintelui francez, care declarase ca Israelul n-ar trebui să mai primească arme occidentale.
Benjamin Netanyahu: „În timp ce Israelul luptă cu forțele barbariei conduse de Iran, președintele Macron și alți lideri străini lansează apeluri pentru impunerea unui embargou privind vânzările de arme către Israel. Să le fie rușine!”
Franţa "este prietenul de neclintit al Israelului", a ținut ulterior să sublinieze Palatul Elysée, care a deplâns ceea ce a numit reacția excesivă a premierului Netanyahu.