Noi tensiuni între Turcia și Grecia. Avioanele de luptă turcești, vizate de sistemul de apărare aeriană elen
Turcia a acuzat, duminică, faptul că avioane ale sale aflate în misiune în Marea Egee şi în estul Mării Mediterane au fost vizate de sistemul de apărare aeriană S-300 al Greciei şi a spus că este vorba de o "acţiune ostilă".
Sistemul de apărare aeriană grec desfăşurat în Creta "a blocat", marţi, avioane F-16 turce, aflate în misiune de recunoaştere la 3.000 de metri vest de insula Rodos, au declarat surse din Ministerul turc al Apărării, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Acest lucru echivalează cu "acte ostile" conform regulilor angajamentului NATO, au spus aceleaşi surse.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 40.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 3:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Avioanele cu reacţie turce "şi-au îndeplinit totuşi misiunile prevăzute şi s-au întors la bază în securitate", au precizat sursele.
În ultimele luni, Turcia s-a plâns de acţiunile Greciei, care în opinia sa sunt provocatoare şi dăunează eforturilor de pace.
Turcia și Grecia, neînțelegeri privind frontierele lor maritime şi aeriene
Cei doi vecini, ambii membri ai NATO, au neînţelegeri vechi privind frontierele lor maritime şi aeriene, ceea ce a determinat forţele aeriene să efectueze patrule şi misiuni de interceptare aproape zilnice, în principal în jurul unor insule greceşti apropiate de coastele Turciei.
Atena acuză Ankara că survolează insulele greceşti.
În schimb, Turcia afirmă că Grecia staţionează trupe pe insule din Marea Egee şi că încalcă astfel tratate de pace semnate după cele două războaie mondiale.