După ce Erdogan a amenințat Grecia în greacă, fostul premier elen i-a răspuns în turcă

Ultima actualizare: 11-06-2022 08:40
tsipras erdogan
Profimedia

Fostul premier al Greciei Alexis Tsipras i-a răspuns în turcă președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, după amenințările repetate transmise de cel din urmă în greacă.

„Grecia își va proteja suveranitatea împotriva tuturor tipurilor de amenințări. Deci hai să încetăm provocările și să ne întoarcem la dialog pe baza legislației internaționale. Răspunsul la criza economică pe care o suferim cu toții nu este naționalismul extrem,” a spus Tsipras.

Și Ministerul grec de Externe a răspuns joi la ceea ce a numit tentativa Turciei de „revizionism” în Marea Egee.

Răspunsul a venit după declaraţiile succesive ale Ankarei, punând sub semnul întrebării suveranitatea Greciei asupra mai multor insule din zonă, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Ministerul grec a publicat o serie de hărți pentru a contracara declarațiile Turciei

Pentru a „creşte sensibilizarea publicului larg cu privire la revizionismul turc”, ministerul grec a publicat pe site-ul său o serie de hărţi, cele mai vechi din 1923, care, potrivit acestuia, „prezintă în mod frapant şi convingător acţiunile şi revendicările unilaterale şi ilegale ale Turciei”.

Potrivit Atenei, Ankara a început în 1973 printr-o explorare „ilegală” a petrolului în nordul Mării Egee, înainte de a încerca, în anii 1980, „uzurparea” zonei de salvare maritimă (SAR) administrată de Grecia, pentru ca, în anii 1990, să aducă în discuţie insulele greceşti nelocuite numindu-le „zone gri”.

Înaintea alegerilor prezidenţiale de anul viitor şi într-un context de inflaţie galopantă în Turcia, preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi alţi înalţi responsabili turci şi-au înmulţit criticile la adresa Greciei, rivalul său regional, care şi-a consolidat acordurile de apărare cu Franţa şi Statele Unite.

Mesajul transmis de Erdogan în greacă

Joi seară, într-un mesaj pe Twitter scris în greacă, preşedintele turc şi-a exprimat din nou furia faţă de Atena: „Avertizăm încă o dată Grecia să fie prudentă, să stea departe de visele, retorica şi acţiunile sale care riscă să conducă la rezultate pe care ea le va regreta, cum a fost cazul în urmă cu un secol”.

 

Anul acesta, grecii sărbătoresc 100 de ani de la ceea ce ei numesc „Catastrofa de la Smirna” (actualul oraş Izmir), când în 1922 un incendiu a devastat cartierele creştine şi a determinat zeci de mii de greci să părăsească Asia Mică pentru Grecia continentală şi insulele din Marea Egee.

Autorităţile turce au afirmat recent că vor suspenda viitoarele întâlniri bilaterale şi au acuzat Grecia că poziţionează trupe pe insulele Mării Egee, încălcând tratatele de pace semnate după Primul şi Al Doilea Război Mondial.

„Dezarmați-vă insulele. Nu glumesc”

„Veniţi-vă în fire”, a declarat şeful statului turc în cursul zilei de joi, într-o nouă salvă împotriva Greciei. „Ar trebui să dezarmaţi insulele. Nu glumesc,” a adăugat el cu ocazia unui exerciţiu militar.

Atena răspunde că trupele sunt staţionate pe aceste insule ca răspuns la prezenţa unor cazărmi militare, avioane şi nave de debarcare turceşti pe coasta opusă.

Ministerul grec de Externe a declarat joi că retorica turcă, pe lângă un memorandum controversat cu Libia şi doctrina strategică a „patriei albastre” care revendică o mare parte a Mării Egee, constituie o încălcare a dreptului internaţional şi o ameninţare la adresa păcii în regiune.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO