Noi proteste violente în Paris. Sute de feroviari din Hexagon au manifestat la apelul sindicatelor
La apelul sindicatelor, feroviarii francezi s-au mobilizat pentru o nouă zi de protest, după ce vârsta de pensionare a crescut de la 62 la 64 de ani.
"Ziua de expresie, a furiei feroviarilor", cum a fost numită, este doar antrenamentul pentru manifestațiile masive anunțate pe 1 mai.
Plecați din gara Lyon, câteva sute de muncitori feroviari, în grevă, au venit cu trenul în cartierul afacerilor din Paris, La Défense. Și au manifestat inclusiv la Bursă, cu fumigene. Au scandat și au afișat pe pereți principala revendicare - "Nu reformei care crește vârsta de pensionare!".
Un alt mesaj se referea la principalul indice bursier al pieții de capital din Franța. Protestatarii cereau ca profiturile reprezentate de indicele bursier să fie trecute într-un fond din care să se plătească pensiile.
Manifestația a continuat pe treptele Marelui Arc, replica modernă a istoricului Arc de Triumf din Paris.
În tot acest timp, Emmanuel Macron încearcă să demonstreze că nu se lasă intimidat de demonstrații și amenințări. După vizita de miercuri în estul Franței, joi a mers într-un departament din sud - Herault.
Macron i-a evitat pe protestatari
În centrul orașului Gagnes, manifestanții care îl așteptau pe șeful statului au aruncat cu ouă și cartofi în lipsa lui Macron. Și s-au contrat cu forțele de ordine.
Emmanuel Macron nu a interacționat cu protestarii, dar a spus ca este gata oricând de dialog, dar nu în stradă și cu astfel de presiuni. Ouăle și oalele sunt de folosit în bucătărie, a fost răspunsul pe ton de glumă al președintelui francez.
Care a vorbit nu despre pensii, ci despre învățământ, recunoscând că statul trebuie să facă mai multe pentru recunoașterea și plata profesorilor.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Majorarea va fi, la salariu de bază, fără nicio condiție, între 100 și 230 de euro pe lună. Fără nicio oră de lucru în plus, fără vreo sarcină suplimentară, și asta la toate nivelurile carierei”.
Pe de altă parte, opoziția de stânga cere în continuare un referendum, chiar după ce Curtea Constituțională a validat decretul impus de președintele Macron, prin care crește cu 2 ani limita vârstei de pensionare.
Nu exclud un referendum, până la încheierea mandatului meu prezidențial, a spus Macron, într-un interviu fără a preciza pe ce teme ar fi convocată consultarea populară.