Nicolas Sarkozy a fost pus marti noapte sub acuzare pentru coruptie activa si trafic de influenta
Fostul presedinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost pus sub acuzare, in noaptea de marti spre miercuri, pentru coruptie activa, trafic de influenta si divulgarea secretului profesional, relateaza AFP.
Aceasta decizie intervine dupa ce Sarkozy a fost arestat preventiv si a fost audiat timp de 15 ore, o masura coercitiva inedita pentru un fost sef de stat. Avocatul fostului presedinte francez Sarkozy, Thierry Herzog, si avocatul general al Curtii de Casatie, Gilbert Azibert, de asemenea, au fost inculpat marti seara in dosarul deschis, in special, pentru trafic de influenta.
Nicolas Sarkozy, Gilbert Azibert si Thierry Herzog "au fost pusi sub acuzare. Nicolas Sarkozy este vizat de capetele de acuzare de coruptie activa, incalcarea secretului profesional si trafic de influenta activ", potrivit unui comunicat al Parchetului. "Gerard Azibert a fost pus sub acuzare pentru incalcarea secretului profesional, trafic de influenta pasiv si coruptie pasiva, iar Thierry Herzog - pentru incalcarea secretului profesional, coruptie activa si trafic de influenta activ", a adaugat Parchetul.
Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy a fost plasat in arest preventiv marti dimineata, intr-un dosar privind presupuse fapte de trafic de influenta, o masura dispusa pentru prima data impotriva unui fost sef de stat in Republica a V-a.Anchetatorii cauta sa stabileasca daca fostul presedinte din perioada 2007-2012 Nicolas Sarkozy, in varsta de 59 de ani, a actionat in vederea obtinerii unor informatii de la magistratul de rang inalt Gilbert Azibert despre o decizie a justitiei care-l viza, in schimbul promisiunii unui post "de prestigiu" la Monaco.
Nicolas Sarkozy, un fost presedinte ale carui ambitii politice sunt dejucate de catre justitie
Fostul presedinte Nicolas Sarkozy, inculpat de catre justitia franceza intr-un caz de trafic de influenta, ramane convins ca poate reveni in prim-plan ca "salvator" al Frantei, in pofida faptului ca a fost infrant de François Hollande in alegerile prezidentiale din 2012, relateaza AFP.
Insa ambitiile sale prezidentiale pentru 2017 sunt "ipotecate" de problemele judiciare pe care le are. Numele fostului presedinte de dreapta este citat in sase dosare judiciare, intre care mai multe in legatura cu finantarea campaniei sale prezidentiale din 2012.O personalitate care genereaza clivaje - numerosi alegatori de dreapta il prefera, dar 62% dintre francezi nu sunt de acord cu revenirea lui in politica -, Sarkozy este nevoit sa tina cont si de balul ambitiilor in cadrul partidului sau, UMP, devastat de o criza in urma infrangerii pe care a suferit-o.
"Nu veti mai auzi vorbindu-se despre mine", le dadea asigurari jurnalistilor la inceputul lui 2012, luand in calcul aceasta perspectiva. Transformat in sustinator de conferinte internationale la Londra, Amman sau New York, la fel ca si alti fosti lideri de prim-plan, afisand o atitudine degajata si o barba de trei zile, Nicolas Sarkozy nu a renuntat, insa, la politica franceza pentru prea mult timp.
Zgarcit in declaratii publice, el face apel cu regularitate la amintirile francezilor prin ceea ce apropiatii sai numesc "carti postale" - intre altele, participarea la un miting de sustinere a candidatei dreptei la alegerile municipale din martie 2014, un articol de presa inaintea alegerilor europene sau confidente "rasuflate" pentru anumite publicatii. De asemenea, apare frecvent in compania sotiei sale, cantareata Carla Bruni, in turneele acesteia in strainatate si in Franta.
Mai multe surse din cadrul UMP sustin ca revenirea sa in prim-planul scenei politice este programata "in primele 15 zile din septembrie", cand isi va anunta candidatura la presedintia UMP, ramasa vacanta in urma demisiei lui Jean-François Copé, prima etapa in vederea alegerilor prezidentiale din 2017.
Ambitiile sale se lovesc, insa, de ambitiile altor pretendenti - fostii premieri François Fillon si Alain Juppé. Iar dupa doar un an sustinerea candidaturii sale in randul alegatorilor de dreapta a scazut de la 66% la 50%. Dar Nicolas Sarkozy nu s-a indoit niciodata de capacitatile sale de a face fata adversitatii.
Sursa foto: AFP/ Mediafaxfoto