Nicolae Timofti: Securitatea Republicii Moldova e in pericol; ar fi trebuit sa ne apropiem mai mult de NATO

Dată publicare: 17-03-2015 17:53
Dată actualizare: 20-03-2015 07:08


Klaus Iohannis si Nicolae Timofti

Presedintele Nicolae Timofti a declarat ca actualele conditii pun securitatea statului moldovean in pericol, apreciind ca R Moldova ar fi trebuit sa se apropie mai mult de NATO si subliniind, totodata, ca moldovenii doresc relatii bune cu Rusia.

Intrebat, intr-un interviu acordat Moldova1, la implinirea a trei ani de mandat, daca este nevoie de o reforma a armatei, presedintele Nicolae Timofti a declarat: "Foarte mult, e necesara si se lucreaza (...) Traim in alte vremuri, alte conditii care ne pun securitatea noastra, a statului, in mare pericol".

"Atunci cand a fost cazul (anii '90 – n.r.) trebuia sa luam decizia referitor la colaborarea cu NATO in actiuni de pacificare. In aspectul securitatii militare, ar fi trebuit sa ne apropiem mai mult de NATO, daca pe teritoriul nostru se afla o armata straina care nu ne-a dorit binele si au sustinut separatismul in Republica Moldova", a afirmat Nicolae Tomofti.
Presedintele Timofti a subliniat ca R. Moldova n-a intreprins niciodata "nimic rau impotriva Rusiei si nici nu o sa intreprinda".

"Noi cu vecinii nostri am trait foarte bine, si cu Romania si cu Ucraina. Dar situatia care s-a creat astazi ne impune sa gandim si altfel (…) Cu atat mai mult cu Rusia ca e si mai departe de hotarele noastre dar noi intotdeauna am apreciat relatiile noastre bune, prietenesti cu Rusia. Am dorit ca aceste relatii sa fie pastrate, sa le dezvoltam, asa am vorbit si cu domnul Putin", a spus Timofti.

"Eu nu vad necesitatea ca noi sa ne aflam in confruntare sau in relatii rele cu Rusia. Dimpotriva, noi doar n-am stabilit embargouri, n-am facut rau, n-am adus pagube Rusiei cu actiunile noastre (...) Noi mergem spre apropiere, noi dorim aceasta relatie cu Rusia", a mai spus presedintele R. Moldova.
 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO