Niciun strop de milă din partea rușilor în orele în care ortodocșii marchează Patimile și Învierea Mântuitorului.

Numeroase rachete au cazut sâmbătă în Harkov, Nikolaev, Herson și Dnipro. În Odessa, pentru prima dată, a fost bombardat un bloc de 14 etaje. Locatarii au trecut prin foc și dărâmături ori au sărit de la etajele inferioare ca să scape.

Potrivit ucrainenilor, rușii ar fi început asaltul asupra combinatului Azovstal, ultimul bastion al rezistenței. Încă o dovadă că declarațiile publice ale lui Vladimir Putin sunt pure minciuni.

Primarul capitalei Kiev i-a rugat din nou pe ucraineni să respecte starea de asediu în noaptea de Înviere și să urmărească slujba online.

În prag de Înviere, bombele ruşilor continuă să cadă în Harkov, lăsând în urmă victime și distrugeri. Jurnaliștii Associated Press au fugit să se adăpostească de barajul de rachete, pe când filmau urmările unui atac anterior. În 24 de ore, în Harkov au căzut 56 de bombe și obuze.

Și jurnaliștii belgieni au coborât în adăpost alături de localnici, după ce au fost surprinși de un atac la marginea Harkovului, al doilea oraș că mărime din Ucraina, situat la nord de Donbas.

“Putin este un monstru. Oribil. Să ucidă atâția oameni nevinovați. Ce i-am făcut? Dumnezeu să-l pedepsească!”

Nici măcar Învierea Mântuitorului nu le va aduce ucrainenilor alinarea și speranța. Atacurile rușilor au distrus numeroase biserici.

Lybov Matros, locuitor din Lukașivka: “Ce slujbă? Toate bisericile din zonă au fost distruse, n-avem unde merge la slujbă. Aveam așa biserica frumoasă aici... Mare păcat!”

În tot acest timp, la marginea Harkovului, soldații ucraineni rămân angajați în confruntări acerbe cu rușii.

“-Cam așa ne ‘distrăm’ zilele astea...

-Rușii lovesc constant cu obuze de mortier, blindate, armament greu, lansatoare de rachete Grad”

-Vine! La pământ!”

Unele imagini surprind momentul în care un soldat ucrainean folosește un lansator de rachete britanic de tip Martlet, pentru a doborî o dronă de recunoaștere Orlan-10 a rușilor.

Volodomir Zelenski, președintele Ucrainei: “Sunt recunoscător partenerilor noștri pentru că, în sfârșit, ne-au auzit cererile și ne trimit exact armele pe care le-am solicitat”.

Sâmbătă după amiază, o rachetă de croazieră lansat de ruși a lovit Odessa. A fost lovit un bloc de locuințe, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum în acest port vital la Marea Neagră.

În orașul-port Mariupol conținuă să aibă loc lupte grele

În pofida cuceririi declarate de către ruși, în orașul-port Mariupol conținuă să aibă loc lupte grele, care zădărnicesc planurile rușilor de a consolida frontul din Donbas. Încă le dau de furcă cei două mii de combatanți ucraineni baricadați în subteranele combinatului Azovstal. Tot acolo se adăpostesc și în jur de o mie de civili, inclusiv copii.

Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării: “În Mariupol, s-a normalizat situația. Oamenii se pot plimba liber pe străzi fără să se mai ferească de atacurile naziștilor ucraineni. Am livrat alimente, apă, produse esențiale”.

Declarațiile Moscovei n-au însă nicio legătură cu realitatea. Jurnaliștii BBC au numărat cel puțin 23 de cadavre zăcând pe o arteră principală din Mariupol, în imagini noi, postate pe reţelele de socializare.

Yulia Katykhina, rezidentă din Mariupol și fiica lui Viktor Katykhin, un ucrainean ucis: “Oamenii stau în pivnițe. Cartierul nostru e lovit întruna, sunt niște cratere enorme. Au fost omorâți oameni lângă focul la care găteau afară sau cei care își scoteau câinii afară”.

În pofida unei intensificări a ofensivei, forțele ruseșți nu au obținut niciun câștig major în Donbas în ultimele 24 de ore, anunță responsabilii militari britanici, confirmând raportul Kievului.

Civilii din estul Ucrainei sunt speriați nu doar de exploziile necontenite, ci și de zvonuri

Ludmila și Vasiliy, rezidenți din Herson: “Oamenii zic că rușii o să-i mobilizeze cu forța pe bărbații care mai sunt în Herson și alte localități ca să formeze un fel de miliție, cum au în Donețk și Luhansk. Vor să-i trimită pe bărbații noștri să lupte pentru ruși împotriva armatei ucrainene”.

După ce Rusia a anunțat că securizarea unui coridor către Transnistria face parte dintre obiectivele celei de-a două faze a ofensivei, Ministerul de Externe al Republicii Molodva l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Chișinău.

Daniel Vodă, purtător de cuvânt al MAE Moldova: "MAE consideră că aceste declarații vin în contradicţie cu poziţia Federaţiei Ruse de susţinere a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele recunoscute la nivel internăţional”.

Totodată, în cursul discuției, responsabilii de la Chișinău au reiterat că, potrivit Constituției sale, Republica Moldova este un stat neutru.