Neo-nazistii din Ungaria ar fi sustinuti financiar de la Kremlin. Liderul lor, arestat dupa ce a impuscat un politist. VIDEO
Scandal in politica maghiara, dupa ce liderul de 76 de ani al miscarii neo-naziste a ajuns in arest, in urma unui schimb de focuri cu politia in care un agent a fost ucis.
Arestarea luna trecuta a liderului unei organizatii ilegale naziste din Ungaria a readus in atentie activitatile respectivei grupari, insa mai putin cunoscute sunt legaturile ei cu serviciile secrete ruse, scrie luni publicatia Financial Times. Pe 26 octombrie, politia ungara a descins la domiciliul din localitatea Bony (in nord-vestul tarii) al lui Istvan Gyorkos, in varsta de 76 de ani, lider al organizatiei ilegale naziste Frontul National Ungar (MNA). Acesta a deschis focul asupra politistilor, ucigand unui dintre ei, dar in cele din urma a fost arestat.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Insa nu este prima data cand Istvan Gyorkos ajunge in arest, fiind investigat si in trecut pentru incalcarea regimului folosirii armelor si pentru instigare la ura. El a fost adesea fotografiat in uniforma militara si era cunoscut in toata Ungaria pentru simpatiile sale fasciste, in orasul Bony organizand chiar exercitii paramilitare pe dealurile din spatele casei sale si invita localnicii sa le priveasca.
Dar nu la fel de cunoscute sunt conexiunile multiple ale organizatiei sale cu serviciile secrete ruse. 'Nu credem ca acest atac (de pe 26 octombrie n.red) a fost orchestrat de guvernul rus (...) Dar exista suspiciuni serioase ca Gyorkos este sustinut de Moscova', afirma Peter Kreko, director al Political Capital, un think-tank din Budapesta.
Dupa arestarea lui Gyorkos, politia maghiara a perchezitionat alte noua proprietati, unde s-au gasit arme intr-o cantitate ce a depasit asteptarile, dar nu se cunoaste provenienta lor.
Despre sprijinul acordat de Rusia gruparilor de extrema-dreapta in Europa s-a mai relatat, dar acest eveniment din Ungaria a scos la lumina noi indicii ale indelungatelor tentative ale Moscovei de a cultiva extremismul nationalist, continua Financial Times.
Intre timp, comitetul maghiar de siguranta nationala a confirmat ca membri ai MNA au fost instruiti de diplomati rusi si de membri ai serviciilor secrete militare ruse. De asemenea, schimburi de e-mailuri intre liderii MNA obtinute de presa ungara dezvaluie o strategie de asigurare a finantarii ruse. Gyorkos a creat si portalul Hidfo.ru, un forum dedicat dezinformarii proruse in razboiul din Ucraina.
O persoana (neprecizata de Financial Times) care cunoaste legaturile dintre Rusia si extrema-dreapta afirma ca MNA a intrat in atentia serviciilor secrete ruse datorita viziunii sale anti-occidentale si anti-globalizare, similara cu cea a Moscovei, si datorita nevoii ei de a-si asigura finantarea.
Interesul Rusiei de a cultiva grupari precum MNA face parte dintr-o schema mai larga de atragere a elementelor extremiste intr-o strategie pe termen lung, considera Andras Dezso, un jurnalist care a analizat miscarile de extrema-dreapta din Ungaria. 'Nu este vorba despre spionajul clasic, ci mai degraba despre manipularea presei, a publicului si a sistemului politic', spune acesta, el estimand ca grupari precum MNA pot fi folosite pentru destabilizarea mediului politic. 'Rusii folosesc arme total diferite pentru a crea o realitate paralela. Ei vor sa dezorienteze oamenii, sa-i faca sa se simta in nesiguranta', afirma ziaristul citat.
In aceste conditii, unii comentatori se intreaba de ce guvernul de la Budapesta a permis agentilor rusi si militantilor unguri sa colaboreze deschis ani la rand pe teritoriul unui stat membru al NATO. Ungaria este cam singura tara din zona care in ultimii sase ani nu a expulzat niciun rus banuit de spionaj, mai noteaza Financial Times.
Fostul premier ungar Ferenc Gyurcsany sustine ca sute de spioni rusi actioneaza nestingheriti in Ungaria, astfel ca Budapesta a devenita o 'mica Moscova'.
Publicatia financiara britanica mai face referire la alte doua persoane (din nou neprecizate) din serviciile speciale maghiare ce afirma ca sprijinul oferit de Rusia militantilor unguri este cunoscut de multi ani de catre autoritatile ungare, dar relatiile politice si economice foarte bune cu Rusia au determinat guvernul de la Budapesta sa nu actioneze.
Intrebat despre posibilele legaturi ale gruparii MNA cu Rusia, ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat ca va astepta un raport complet din partea autoritatilor inainte de a inainta Moscovei un protest diplomatic formal. 'Atunci cand doresti sa transmiti preocupari rusilor, trebuie sa te bazezi pe informatii si argumente solide (...) In caz contrar pozitia nu este solida', a subliniat seful diplomatiei ungare.