Agenda secreta a lui Heinrich Himmler a fost descoperita in Rusia, dupa 70 de ani. Orororile pe care le dezvaluie documentul

Ultima actualizare: 05-08-2016 07:20
Heinrich Himmler in Polonia in 1939

Un document necunoscut pana acum, apartinand liderului SS Heinrich Himmler, numarul 2 din regimul nazist in ultimii ani ai acestuia, a fost descoperit in Rusia.

 

Este vorba despre o agenda acoperind perioada anilor 1938, 1943 si 1944 si care era considerata pierduta pentru totdeauna, dupa cucerirea Berlinului de catre Armata Rosie in 1945. Documentul, scris de mana care in ultimii ani ai celui de-al Treilea Reich a fost practic mana dreapta a lui Hitler, a fost descoperit acum Arhivele Militare din Podolsk, Rusia, unde era inregistrat pur si simplu ca „Jurnal”.

Agenda contine date privind decizii care au dus la moartea a milioane de oameni, iar istoricii il decsriu drept „cutremurator”. „Sunt cheia intelegerii lui Himmler si a ororilor comise din ordinul sau”, afirma specialistii germani.

De pilda, Himmler relateaza cum a ordonat executarea a 10 polonezi imediat dupa ce medicul sau personal i-a facut un masaj de relaxare, dar si cum aproape ca a lesinat in 1941, cu prilejul masacrarii evreilor din Minsk, cand bucati din creierul unei victime i-au murdarit haina.

Documentul are peste 1.000 de pagini si a fost gasit la 71 de ani de la sinuciderea lui Himmler. Bild va incepe publicarea sa in serial. Sunt mentionate sute de intalniri, dar si vizite in lagarele de exterminare si inspectii la instalatiile folosite pentru gazarea prizonierilor. Apar insa si referiri la fiica sa, Gudrun, poreclita „Puppi”, care inca mai traioeste in Munchen si concude o organizatie pentru ajutorarea fostilor nazisti.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO