Nelson Mandela a fost externat. Medicii au concluzionat ca nu sufera de nicio afectiune grava
Fostul presedinte sud-african Nelson Mandela, spitalizat sambata cu dureri abdominale, a fost externat, medicii constatand ca nu are nicio afectiune grava.
"Medicii au decis externarea, procedura de diagnosticare nu a depistat nimic grav", a comunicat Presedintia Africii de Sud.
Duminica dimineata, Nelson Mandela a fost supus unei celioscopii si este bine, anuntase ministrul sud-african al Apararii, Lindiwe Sisulu, responsabil de starea de sanatate a fostilor presedinti. Practicata in general sub anestezie generala, celioscopia permite observarea directa a organelor abdominale cu ajutorul unui endoscop. Nelson Mandela, in varsta de 93 de ani, fusese spitalizat sambata dimineata, avand dureri abdominale.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Nascut pe 18 iulie 1918, Nelson Mandela a fost presedintele republicii Africa de Sud intre anii 1994-1999, fiind primul sef de stat ales democratic in aceasta tara.
Numele sau de botez este Rolihllahla, care inseamna, in limbaj colocvial, “aducator de necazuri”. A fost primul membru al familiei Mandela care a urmat o scoala, primind astfel numele englezesc Nelson, de la o profesoara a sa.
Mandela a fost militant anti-apertheid si liderul gruparii armate a Congresului National African, aparand cu indarjire drepturile persoanelor de culoare impotriva discriminarii la care erau supuse.
In anul 1962 a fost arestat pentru sabotaj si condamnat a inchisoare pe viata, fiind insa eliberat dupa 27 de ani de detentie, in 1990.
Dupa terminarea primului mandat de presedinte, Mandela a decis sa nu mai candideze a doua oara, preferand sa se dedice actiunilor pentru apararea drepturilor omului.
Cunoscut si sub numele de Madiba (numele clanului sau Xhosa) si poreclit “tata”, Mandela a primit peste 250 de premii in ultimii 40 de ani pentru eforturile sale in combaterea discriminarii si inechitatii sociale. In anul 1993 a primit Premiul Nobel pentru Pace.
In anul 2001, Nelson Mandela a fost diagnostic cu cancer la prostata. In 2006, printr-o eroare a site-ului CNN, a aparut zvonul despre moartea sa, acesta fiind preluat si un an mai tarziu, de o grupare extremist de dreapta.
In vara anului 2004, Mandela a declarat ca se retrage din viata publica, din cauza problemelor de sanatate si pentru ca vrea sa petreaca mai mult timp cu familia.
Fostul presedinte a fost casatorit de trei ori, are 6 copii, 20 de nepoti, dar si un numar foarte mare de stranepoti.
In aceasta perioada au aparut si zvonuri potrivit carora fostul presedinte ar suferi si de dementa senila.
Sursa: Wikipedia, Mediafax
Etichete: spital, sanatate, nelson mandela,
Dată publicare:
25-02-2012 11:27