Negocierile de pace privind Siria au fost deja oprite, la doar cateva zile de la debutul lor. Pe cine da vina SUA

Ultima actualizare: 07-02-2016 07:01
atac Siria

Loviturile aeriene ale Rusiei in jurul orasului sirian Alep au vizat aproape exclusiv adversarii presedintelui sirian si nu pe militantii Statului Islamic, a declarat Departamentul de Stat al Statelor Unite, informeaza Reuters.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat John Kirby a afirmat, intr-un briefing, ca loviturile din jurul orasului Alep au provocat si mai multe victime civile, au alungat de la casele lor cetateni sirieni si au obstructionat caile de asistenta umanitara.

"Este dificil sa se vada cum loviturile impotriva tintelor civile contribuie in vreun fel la procesul de pace acum in curs de explorare", a declarat Kirby reporterilor. Kirby a adaugat ca emisarul special al ONU a suspendat discutiile de pace de la Geneva in parte din cauza intreruperii ajutorului umanitar si mortilor in randul civililor.

Kirby a subliniat ca loviturile aeriene rusesti din jurul orasului Alep i-au vizat exclusiv pe oponentii presedintelui sirian Bashar al-Assad si nu pe militantii Statului Islamic.

El a reiterat apelul SUA catre fortele ruse de "a-si concentra energia militara" in Siria asupra militantilor Statului Islamic si "nu asupra opozitiei sau civililor nevinovati".

Kirby a mai spus ca nu da vina pentru suspendarea discutiilor exclusiv pe Rusia, dar el a indicat ca este un factor.

"Am spus in parte din cauza obstructionarii ajutorului umanitar si in parte din cauza violentei continue provocate de regim, sustinut de activitatea militara rusa. Eu nu am spus ca este totala" responsabilitatea Rusiei, a explicat el.

Emisarul ONU Staffan de Mistura a anuntat o pauza de trei saptamani la mai putin de o saptamana dupa ce a deschis discutiile in mod oficial vineri, dar ambele parti au negat ca ele au inceput vreodata, aminteste Reuters

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO