Armata siriana, ajutata de rusi, a incercuit orasul Alep, ocupat de rebeli. ONU a suspendat negocierile de la Geneva

Ultima actualizare: 06-02-2016 07:01
alep, soldati siria

ONU a suspendat miercuri negocierile de la Geneva, menite sa puna capat razboiului care sfasie Siria de aproape cinci ani, relateaza BBC.

BBC noteaza ca emisarul special al ONU, Staffan de Mistura, a anuntat miercuri seara suspendarea negocierilor in urma "unei lipse de progres in prima saptamana". Potrivit AFP, negocierile ar putea fi reluate pe 25 februarie.

“Mai sunt inca lucruri de facut, nu doar de catre noi, ci si de catre toti cei care sunt implicati” in criza siriana, a declarat Staffan de Mistura, la finalul unei intrevederi cu responsabili ai opozitiei siriene, intrevedere ce a durat mai multe ore si s-a desfasurat intr-un hotel din Geneva.

In consecinta, emisarul ONU a anuntat o “pauza” in negocierile de pace, care nici nu au demarat dupa sosirea delegatiilor regimului de la Damasc si a opozitiei, vineri si sambata trecuta. “Am fixat deja o data pentru viitoarele discutii, la 25 februarie. Am spus din prima zi ca nu voi sustine discutii doar de dragul discutiilor”, a spus diplomatul ONU.

Armata siriana a incercuit orasul Alep

Armata siriana, ajutata din aer de fortele rusesti, a incercuit orasul Alep, relateaza The Telegraph. Armata a preluat controlul cailor de acces catre oras, izolandu-i astfel pe rebeli. Momentul vine dupa cateva zile de asediu si lupte grele in zona si ar putea ajunge unul crucial in derularea conflictului civil sirian.

Lavrov: Rusia nu isi va opri bombardamentele in Siria inainte de a fi invins cu adevarat "gruparile teroriste"

Rusia a anuntat miercuri ca nu va pune capat interventiei militare in Siria inainte de a fi "invins cu adevarat" gruparile "teroriste", respingand implicit cererile de stopare a bombardamentelor intr-un moment in care la Geneva se desfasoara convorbiri de pace fragile, relateaza AFP si Reuters.

"Loviturile aeriene rusesti nu se vor opri atat timp cat nu vom fi invins cu adevarat gruparile Statul Islamic si Frontul Al-Nosra", aripa siriana a Al Qaida, a declarat seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov, aflat in vizita la Mascat, capital emiratului Oman, citat de agentia de presa Interfax. "Nu vad de ce aceste atacuri aeriene ar trebui oprite", a adaugat el, potrivit Reuters.

Armata rusa desfasoara din 30 septembrie o intensa campanie de lovituri aeriene in Siria, care a permis armatei loiale presedintelui Bashar al-Assad sa recastige teren. "A spera ca pretentii formulate sub forma de ultimatumuri ajuta la reglementarea problemelor constituie o politica mioapa si fara viitor", a continuat Lavrov, in aceeasi conferinta de presa.

 

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO