Negocieri secrete între UE şi Coreea de Nord privind programul nuclear
Reprezentanţii Bruxelles-ului au avut 14 întâlniri în secret cu cei ai Phenianului.
O delegaţie a Parlamentului European a purtat timp de trei ani negocieri secrete cu Coreea de Nord în încercarea de a se pune capăt programului nuclear al Phenianului, a dezvăluit unul din membrii acestei delegaţii, în marja sesiunii plenare de la Strasbourg a legislativului european, transmite AFP.
'Ne-am întâlnit în secret cu înalţi responsabili nord-coreeni în 14 ocazii. Le-am înţeles îngrijorările şi ei le înţeleg pe ale noastre', a declarat miercuri eurodeputatul conservator britanic Nirj Deva, într-o conferinţă de presă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Spre a se pune capăt tensiunilor cu Coreea de Nord, această delegaţie 'a apărat fără încetare un dialog fără condiţii prealabile', a subliniat Deva.
Eurodeputatul britanic a ţinut să dezvăluie desfăşurarea acestor discuţii înaintea summitului istoric anunţat între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un, întâlnire ce urmează să aibă loc cel târziu la finele lunii mai.
Discuţiile europarlamentarilor cu responsabili nord-coreeni, printre care s-au aflat şi miniştri, s-au ţinut cu regularitate la Bruxelles. 'Le-am spus în termeni neechivoci că, dacă vor continua programul de rachete şi programul nuclear, aceasta nu va duce decât la o concluzie inevitabilă la care nu îndrăznim să ne gândim', a rezumat Nirj Deva.
Aceeaşi delegaţie a avut, în paralel, întâlniri cu responsabili din SUA, China, Japonia şi Coreea de Sud, întâlniri ce au vizat tot alimentarea dialogului în favoarea 'unei Peninsule Coreene a cărei denuclearizare va putea fi verificată'.
Potrivit lui Nirj Deva, delegaţia PE a jucat un rol în construirea unei încrederi suficiente pentru crearea unui dialog între SUA şi Coreea de Nord.
Uniunea Europeană a impus o serie de sancţiuni Coreei de Nord în urma programelor balistic şi nuclear dezvoltate de aceasta.
UE întreţine totuşi relaţii diplomatice cu Coreea de Nord din 2001, la fel ca majoritatea statelor sale membre.
Şapte state comunitare dispun de ambasade la Phenian (Bulgaria, Cehia, Germania, Marea Britanie, Polonia, România şi Suedia).
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres
Etichete: coreea de nord, negocieri, arme nucleare, phenian, europarlamentar,
Dată publicare:
15-03-2018 14:29