„Ne-am prezentat poziţia şi o vom menţine„. Rusia nu va permite băncilor străine să părăsească cu uşurinţă ţara
Adjunctul ministrului rus de Finanţe, Alexei Moiseev, a declarat vineri că Executivul nu va permite băncilor străine să părăsească cu uşurinţă Rusia, transmite Reuters.
„Ne-am prezentat poziţia şi o vom menţine - va fi dificil pentru băncile străine să plece - va depinde de decizia de dezgheţare a activelor ruseşti", a afirmat Moiseev într-un discurs rostit la un forum, citează Agerpres.
Răspunzând întrebărilor privind solicitările de a vinde active, oficialul rus a spus că grupul austriac Raiffeisen Bank International (RBI) nu a făcut o astfel de solicitare.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Am luat cunoştinţă de solicitările unei bănci străine privind vânzarea de active .. este luată în considerare de comisia guvernamentală", a informat Moiseev.
În urma impunerii de sancţiuni Rusiei în 2022, după invadarea Ucrainei, ţările occidentale au îngheţat active deţinute peste hotare ale Băncii Centrale a Rusiei, de peste 300 miliarde de dolari.
La 1 august directorul general al RBI, Johann Strobl, a anunţat că banca intenţionează să se separe de operaţiunile sale ruseşti la finele lui 2023.
Banca Centrală Europeană a pus presiune asupra Raiffeisen (cea mai mare bancă occidentală care activează în continuare pe piaţa din Rusia după invadarea Ucrainei) să renunţe la afacerile sale foarte profitabile de pe piaţa rusă. Şi, deşi banca austriacă spune de mult timp că lucrează la o soluţie, Reuters a dezvăluit anterior că, până la urmă, RBI a decis să amâne planurile vizând plecarea din Rusia.
La o întâlnire cu analiştii, Johann Strobl a spus că, deşi varianta vânzării operaţiunilor din Rusia este în continuare una dintre cele două opţiuni avute în vedere, RBI se străduieşte să pună la punct o separare de afacerile ruseşti şi este în contact cu organismele de reglementare.
Cu toate acestea, obiectivul anterior referitor la separarea de operaţiunile din Rusia până la finele lunii septembrie „este puţin probabil" să fie atins, a spus Strobl.