"Ne-am pierdut speranța". Gaza, la aproape 100 de zile de război: Zone devastate, oameni mutilați și muritori de foame
Cartiere bombardate, gropi comune săpate în nisip, foamete și boli care se răspândesc. Toate acestea se găsesc în Fâșia Gaza, care duminică, 14 ianuarie, va intra în ziua cu numărul 100 a celui mai sângeros război din istoria sa.
Cele peste trei luni de bombardamente israeliene, care au av venit ca răspuns la atacul necruțător lansat de Hamas la 7 octombrie pe teritoriul statului evreu, au avut un impact greu de suportat pentru cei 2,4 milioane de locuitori din Fâșia Gaza, majoritatea fiind nevoiți să își părăsească locuințele, scrie AFP, citată de France 24.
"Parcă ar fi fost 100 de ani", a declarat Abdul Aziz Saadat, care se numără printre palestinienii strămutați, al căror număr este estimat de ONU la 1,9 milioane și care locuiește în prezent în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza.
"Unii oameni locuiesc în școli, alții pe străzi, pe caldarâm, alții dorm pe bănci", a mai spus Saadat.
"Războiul nu a menajat pe nimeni", a subliniat acesta.
Israelul a promis să distrugă Hamas, gruparea teroristă care dețione controlul asupra Fâșiei Gaza, după ce militanții săi au lansat cel mai grav atac împotriva Israelului.
Atacul sângeros din 7 octombrie s-a soldat cu aproximativ 1.140 de morți în Israel, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe cifre oficiale. De asemenea, 250 au fost luate ostatice.
Răspunsul militar necruțător al Israelului a provocat distrugeri masive în Fâșia Gaza, chiar și după standardele sumbre ale celor patru războaie anterioare, alimentând furia în Orientul Mijlociu și nu numai.
Cel puțin 23.357 de persoane au fost ucise în lupte, majoritatea femei și copii, potrivit Ministerului Sănătății din Fâșia Gaza, instituție controlată de Hamas, adică aproape un procent din populație.
La fel ca în cel mai groaznic loc din Ucraina
Războiul va atinge duminică pragul de 100 de zile, fără a se întrevedea un sfârșit prea curând.
În tot acest timp, mii de lovituri s-au abătut asupra acestei bucăți de coastă mediteraneenă dens populată, distrugând zone urbane aglomerate și prăbușind clădiri rezidențiale cu mai multe etaje.
O parte însemnată din nordul Fâșiei Gaza a fost transformată într-un pustiu prăfuit și depopulat, în timp ce trupele și tancurile israeliene au trecut prin ea în cadrul unei invazii terestre începută cu 27 octombrie, în care 186 de soldați au fost uciși.
Spitalele, școlile, universitățile și lăcașurile de cult din Fâșia Gaza au fost lovite, Israelul susținând că luptătorii Hamas se ascund printre civili și într-o vastă rețea de tuneluri aflate sub infrastructura civilă.
Cartiere întregi, care odinioară erau pline de oameni, mașini și căruțe trase de măgari au fost devastate de bombardamente, imaginile surprinse din aer stând mărturie.
Dezastrul "este foarte răspândit", a declarat Jamon Van Den Hoek, profesor asociat la Universitatea de Stat din Oregon, care a cartografiat impactul bombardamentelor israeliene prin cu ajutorul unui satelit radar.
"Este cu adevărat fără precedent în ceea ce privește viteza cu care au fost produse pagubele", a adăugat acesta.
"Amploarea pagubelor pe care le-am detectat în Gaza se compară doar cu ceea ce săa întâmplat în cele mai grav afectate zone din Ucraina", a spus, la rândul său, Corey Scher de la CUNY Graduate Center.
O evaluare a Centrului de sateliți al Națiunilor Unite, care a acoperit doar primele 50 de zile de război, a constatat că aproximativ 18 % din structurile din Gaza au fost deja distruse sau deteriorate.
De asemenea, războiul a afectat patrimoniul antic al Fâșiei Gaza, inclusiv clădirile vechi de secole din centrul istoric, o rețea de străduțe înguste care, înainte de război, erau pline cu comercianți și negustori de aur.
UNESCO s-a declarat "profund îngrijorată" de situația din Gaza și a subliniat că "bunurile culturale sunt infrastructuri civile și, ca atare, nu trebuie să fie vizate sau folosite în scopuri militare".
"Sânge, haos și persoane mutilate"
În acest moment, principala preocupare a locuitorilor din Fâșia Gaza este lupta pentru supraviețuire.
Jurnaliștii AFP au văzut gropi comune săpate în livezi, în curțile spitalelor și chiar pe un teren de fotbal.
Cadavrele recuperate din clădirile prăbușite au fost transportate de buldozere și îngrămădite în morgile spitalelor.
Civilii din Gaza s-au plâns de faptul că nu pot lua cadavrele aflate în descompunere de pe străzi de teamă să nu fie ei înșiși uciși.
Spitalele se găsește "sânge pe podele, haos și pesroane mutilate", a declarat Rik Peeperkorn, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății pentru teritoriile palestiniene.
Chirurgii au operat fără anestezie și la lumina telefoanelor mobile.
Din cele 36 de spitale din Gaza, doar 15 mai funcționează parțial, arată cele mai recente cifre ale ONU. Unele unități sanitare au fost percheziționate de forțele israeliene.
Perspectivele sunt sumbre pentru pacienți, printre care aproximativ 60.000 au fost răniți în timpul războiului.
"Nu am asistat în viața mea la atât de multe amputări în rândul adulților, în rândul copiilor", a declarat Peeperkorn.
"Oamenii mor de foame"
Cei mai mulți dintre palestininienii fără adăpost se află în jurul orașului Rafah, în sudul îndepărtat, în timp ce principalul front de luptă, acum în jurul orașului Khan Yunis, se apropie tot mai mult de ei.
Condițiile sanitare sunt dezastruoase, iar oamenii se luptă pentru a intra în posesia alimentelor aduse din când în când de camioanele care vin din Egipt.
"Ne-am pierdut speranța!", a declarat Ibrahim Saadat, care este unul dintre palestinienii strămutați.
"Facem duș doar o dată pe lună... Bolile s-au răspândit peste tot", a mai spus acesta.
Într-o singură săptămână din luna decemrie a anului trecut, agenția ONU pentru copii a raportat 71.000 de cazuri de diaree.
În Fâșia Gaza, majoritatea activităților agricole și de pescuit au încetat, brutăriile au rămas fără combustibil, iar rafturile magazinelor sunt goale.
Directorul regional al Programului Alimentar Mondial, Corinne Fleischer, a declarat: "Nu am mai văzut niciodată un deficit alimentar atât de mare. Oamenii mor deja de foame".
Hamas nu a dat niciun semn de capitulare, peste 130 de ostatici sunt încă în Fâșia Gaza, iar Israelul a avertizat că războiul ar putea dura încă multe luni.
Hadeel Shehata, în vârstă de 23 de ani, care trăiește într-un cort din Rafah, a deplâns soarta copiilor din Gaza, care nu au mai fost la școală de luni de zile.
"Totul este pierdut! Toate visele noastre au fost năruite", a afirmat Shehata.