"Ne-am pierdut speranța". Gaza, la aproape 100 de zile de război: Zone devastate, oameni mutilați și muritori de foame

război gaza
Colaj foto Getty

Cartiere bombardate, gropi comune săpate în nisip, foamete și boli care se răspândesc. Toate acestea se găsesc în Fâșia Gaza, care duminică, 14 ianuarie, va intra în ziua cu numărul 100 a celui mai sângeros război din istoria sa.

Cele peste trei luni de bombardamente israeliene, care au av venit ca răspuns la atacul necruțător lansat de Hamas la 7 octombrie pe teritoriul statului evreu, au avut un impact greu de suportat pentru cei 2,4 milioane de locuitori din Fâșia Gaza, majoritatea fiind nevoiți să își părăsească locuințele, scrie AFP, citată de France 24.

"Parcă ar fi fost 100 de ani", a declarat Abdul Aziz Saadat, care se numără printre palestinienii strămutați, al căror număr este estimat de ONU la 1,9 milioane și care locuiește în prezent în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza.

"Unii oameni locuiesc în școli, alții pe străzi, pe caldarâm, alții dorm pe bănci", a mai spus Saadat.

Citește și
Israel, Hamas
Liderii iordanian, egiptean şi palestinian îndeamnă la „menţinerea presiunii” pentru a opri războiul din Fâșia Gaza
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”

"Războiul nu a menajat pe nimeni", a subliniat acesta.

Israelul a promis să distrugă Hamas, gruparea teroristă care dețione controlul asupra Fâșiei Gaza, după ce militanții săi au lansat cel mai grav atac împotriva Israelului.

Atacul sângeros din 7 octombrie s-a soldat cu aproximativ 1.140 de morți în Israel, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe cifre oficiale. De asemenea, 250 au fost luate ostatice.

Răspunsul militar necruțător al Israelului a provocat distrugeri masive în Fâșia Gaza, chiar și după standardele sumbre ale celor patru războaie anterioare, alimentând furia în Orientul Mijlociu și nu numai.

Cel puțin 23.357 de persoane au fost ucise în lupte, majoritatea femei și copii, potrivit Ministerului Sănătății din Fâșia Gaza, instituție controlată de Hamas, adică aproape un procent din populație.

La fel ca în cel mai groaznic loc din Ucraina

Războiul va atinge duminică pragul de 100 de zile, fără a se întrevedea un sfârșit prea curând.

În tot acest timp, mii de lovituri s-au abătut asupra acestei bucăți de coastă mediteraneenă dens populată, distrugând zone urbane aglomerate și prăbușind clădiri rezidențiale cu mai multe etaje.

O parte însemnată din nordul Fâșiei Gaza a fost transformată într-un pustiu prăfuit și depopulat, în timp ce trupele și tancurile israeliene au trecut prin ea în cadrul unei invazii terestre începută cu 27 octombrie, în care 186 de soldați au fost uciși.

Spitalele, școlile, universitățile și lăcașurile de cult din Fâșia Gaza au fost lovite, Israelul susținând că luptătorii Hamas se ascund printre civili și într-o vastă rețea de tuneluri aflate sub infrastructura civilă.

Cartiere întregi, care odinioară erau pline de oameni, mașini și căruțe trase de măgari au fost devastate de bombardamente, imaginile surprinse din aer stând mărturie.

Dezastrul "este foarte răspândit", a declarat Jamon Van Den Hoek, profesor asociat la Universitatea de Stat din Oregon, care a cartografiat impactul bombardamentelor israeliene prin cu ajutorul unui satelit radar.

"Este cu adevărat fără precedent în ceea ce privește viteza cu care au fost produse pagubele", a adăugat acesta.

"Amploarea pagubelor pe care le-am detectat în Gaza se compară doar cu ceea ce săa întâmplat în cele mai grav afectate zone din Ucraina", a spus, la rândul său, Corey Scher de la CUNY Graduate Center.

O evaluare a Centrului de sateliți al Națiunilor Unite, care a acoperit doar primele 50 de zile de război, a constatat că aproximativ 18 % din structurile din Gaza au fost deja distruse sau deteriorate.

De asemenea, războiul a afectat patrimoniul antic al Fâșiei Gaza, inclusiv clădirile vechi de secole din centrul istoric, o rețea de străduțe înguste care, înainte de război, erau pline cu comercianți și negustori de aur.

UNESCO s-a declarat "profund îngrijorată" de situația din Gaza și a subliniat că "bunurile culturale sunt infrastructuri civile și, ca atare, nu trebuie să fie vizate sau folosite în scopuri militare".

"Sânge, haos și persoane mutilate"

În acest moment, principala preocupare a locuitorilor din Fâșia Gaza este lupta pentru supraviețuire.

Jurnaliștii AFP au văzut gropi comune săpate în livezi, în curțile spitalelor și chiar pe un teren de fotbal.

Cadavrele recuperate din clădirile prăbușite au fost transportate de buldozere și îngrămădite în morgile spitalelor.

Civilii din Gaza s-au plâns de faptul că nu pot lua cadavrele aflate în descompunere de pe străzi de teamă să nu fie ei înșiși uciși.

Spitalele se găsește "sânge pe podele, haos și pesroane mutilate", a declarat Rik Peeperkorn, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății pentru teritoriile palestiniene.

Chirurgii au operat fără anestezie și la lumina telefoanelor mobile.

Din cele 36 de spitale din Gaza, doar 15 mai funcționează parțial, arată cele mai recente cifre ale ONU. Unele unități sanitare au fost percheziționate de forțele israeliene.

Perspectivele sunt sumbre pentru pacienți, printre care aproximativ 60.000 au fost răniți în timpul războiului.

"Nu am asistat în viața mea la atât de multe amputări în rândul adulților, în rândul copiilor", a declarat Peeperkorn.

"Oamenii mor de foame"

Cei mai mulți dintre palestininienii fără adăpost se află în jurul orașului Rafah, în sudul îndepărtat, în timp ce principalul front de luptă, acum în jurul orașului Khan Yunis, se apropie tot mai mult de ei.

Condițiile sanitare sunt dezastruoase, iar oamenii se luptă pentru a intra în posesia alimentelor aduse din când în când de camioanele care vin din Egipt.

"Ne-am pierdut speranța!", a declarat Ibrahim Saadat, care este unul dintre palestinienii strămutați.

"Facem duș doar o dată pe lună... Bolile s-au răspândit peste tot", a mai spus acesta.

Într-o singură săptămână din luna decemrie a anului trecut, agenția ONU pentru copii a raportat 71.000 de cazuri de diaree.

În Fâșia Gaza, majoritatea activităților agricole și de pescuit au încetat, brutăriile au rămas fără combustibil, iar rafturile magazinelor sunt goale.

Directorul regional al Programului Alimentar Mondial, Corinne Fleischer, a declarat: "Nu am mai văzut niciodată un deficit alimentar atât de mare. Oamenii mor deja de foame".

Hamas nu a dat niciun semn de capitulare, peste 130 de ostatici sunt încă în Fâșia Gaza, iar Israelul a avertizat că războiul ar putea dura încă multe luni.

Hadeel Shehata, în vârstă de 23 de ani, care trăiește într-un cort din Rafah, a deplâns soarta copiilor din Gaza, care nu au mai fost la școală de luni de zile.

"Totul este pierdut! Toate visele noastre au fost năruite", a afirmat Shehata.

Articol recomandat de sport.ro
Gestul făcut de Dan Petrescu imediat după ce a învins campioana FCSB pe Arena Națională
Gestul făcut de Dan Petrescu imediat după ce a învins campioana FCSB pe Arena Națională
Citește și...
Şase persoane, inclusiv patru salvatori, ucise într-un atac vizând o ambulanţă în Fâșia Gaza, acuză Semiluna Roşie
Şase persoane, inclusiv patru salvatori, ucise într-un atac vizând o ambulanţă în Fâșia Gaza, acuză Semiluna Roşie

Şase persoane - inclusiv patru salvatori - au fost ucişi într-un atac care a ţintit o ambulanţă în centrul Fâşiei Gaza, acuză Semiluna Roşie palestiniană, care atribuie acest atac armatei israeliene, relatează AFP.

Liderii iordanian, egiptean şi palestinian îndeamnă la „menţinerea presiunii” pentru a opri războiul din Fâșia Gaza
Liderii iordanian, egiptean şi palestinian îndeamnă la „menţinerea presiunii” pentru a opri războiul din Fâșia Gaza

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei şi preşedinţii egiptean Abdel Fattah el-Sisi şi palestinian Mahmoud Abbas au îndemnat miercuri la „menţinerea presiunii” pentru a opri războiul din Fâşia Gaza şi a proteja civilii palestinieni.

Actorul din celebrul serial ”Fauda” Idan Amedi a fost grav rănit în timp ce lupta în Fâșia Gaza
Actorul din celebrul serial ”Fauda” Idan Amedi a fost grav rănit în timp ce lupta în Fâșia Gaza

Cântărețul și actorul din celebrul serial "Fauda" Idan Amedi a fost grav rănit în timp ce lupta ca rezervist al Forțelor de Apărare ale Israelului în centrul Fâșiei Gaza.

Liderul grupării Hamas îi cere lui Antony Blinken să acţioneze pentru a pune capăt războiului din Fâșia Gaza
Liderul grupării Hamas îi cere lui Antony Blinken să acţioneze pentru a pune capăt războiului din Fâșia Gaza

Liderul grupării Hamas, Ismail Haniyeh, a lansat un apel către şeful diplomaţiei americane Antony Blinken - aflat în turneu în Orientul Mijlociu - îndemnându-l să se concentreze asupra "încheierii" ofensivei israeliene în Fâşia Gaza, relatează AFP.

Antony Blinken și Erdogan, discuții la Istanbul despre războiul din Fâşia Gaza şi aderarea Suediei la NATO. FOTO
Antony Blinken și Erdogan, discuții la Istanbul despre războiul din Fâşia Gaza şi aderarea Suediei la NATO. FOTO

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit sâmbătă, la Istanbul, cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta despre războiul din Fâşia Gaza şi aderarea Suediei la NATO, blocată în continuare de Turcia, relatează AFP.

Recomandări
Alegeri europarlamentare 2024. Cât câștigă un europarlamentar și de ce alte avantaje beneficiază
Alegeri europarlamentare 2024. Cât câștigă un europarlamentar și de ce alte avantaje beneficiază

La fiecare cinci ani, cetăţenii Uniunii Europene îşi aleg reprezentanţii în Parlamentul European. Scrutinul pentru desemnarea membrilor Parlamentului European, care se desfăşoară anul acesta între 6 şi 9 iunie, este unic în lume.  

Elveția a câștigat Eurovision 2024. Nemo a cucerit publicul cu un cântec despre a fi non-binar VIDEO
Elveția a câștigat Eurovision 2024. Nemo a cucerit publicul cu un cântec despre a fi non-binar VIDEO

Nemo a câştigat duminică Eurovision pentru Elveţia cu "The Code", un cântec foarte personal despre a fi non-binar, fiind un premiu care încheie o competiţie marcată de controverse, în special cu privire la participarea Israelului.

 

Investiții vitale în unitățile medicale din România cu bani europeni. Spitalul din Horezu, transformat cu 10 milioane de euro
Investiții vitale în unitățile medicale din România cu bani europeni. Spitalul din Horezu, transformat cu 10 milioane de euro

Vorbim acum despre investițiile vitale în unitățile medicale din România! Spitalele orașenești sunt mari consumatoare de resurse și bani.