NBC: Ordinul pentru șicanarea până la colaps a dronei americane ar fi venit direct de la Kremlin
Imaginile desecretizate de Pentagon confirmă versiunea oficialilor americani, după incidentul petrecut în spațiul aerian internațional, de deasupra Mării Negre.
Americanii au publicat un film editat al scenelor surprinse de camera instalată pe o dronă, înainte ca aceasta să se prăbușească în mare, în urma interceptării de către două avioane rusești. Materialul confirmă manevrele repetate de șicanare, efectuate de aparatele Suhoi 27, și coliziunea dintre un avion și dronă a cărei elice a fost vădit avariată.
Comandamentul european al armatei americane a dat publicității imagini care arată momentul în care un avion rusesc Suhoi 27 trece razant pe lângă drona de supraveghere MQ-9 Reaper. Aeronava lasă în urma ei un nor de combustibil. Filmarea surprinde două astfel de treceri - ultima pare că avariază una dintre camerele dronei.
Sunt doar 40 de secunde din totalul de peste 30 de minute, cât spune Pentagonul ca a durat interceptarea neobișnuit de agresivă.
Înregistrarea video de pe dronă este întreruptă în momentul în care avionul de vânătoare rusesc se lovește de MQ-9 Reaper. Când camera revine online, elicea este vizibil deteriorată.
Mark Milley, șeful Statului Major al SUA: „Știm că interceptarea a fost deliberată, că acest comportament agresiv a fost intenționat. Cât despre „act de război”, n-am să merg pana acolo. Se mai întâmplă incidente. Evident, nu căutăm conflict armat cu Rusia. Cred că trebuie să investigăm situația și să trecem mai departe. Dar vom continua să ne exercităm drepturile în spațiul aerian internațional”.
Rusia a negat că ar fi avut loc o coliziune, admițând doar că două dintre avioanele sale de vânătoare au interceptat o dronă americană „în zona peninsulei Crimeea”, care avansa „în direcţia” frontierelor Rusiei.
Operatorii dronei au pilotat aparatul ca pe un planor în timp ce aceasta cobora deasupra Mării Negre, aducând-o la sol în apele internaționale la sud-vest de Crimeea. În cursul căderii, operatorii au șters de la distanță software-ul sensibil al dronei, reducând riscul ca materiale secrete să cadă în mâinile inamicului.
Reporter: Ce credeți, este posibil să găsim rămășițele acestei drone americane și să le studiem?
Nikolai Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei: „Nu știu dacă le putem recupera sau nu, dar cu siguranță va trebui să încercăm și ne ocupăm de asta. Sper să avem succes”.
Americanii spun că resturile dronei sunt la o adâncime de aproximativ 1.500 de metri și nu este exclus să rămână pentru totdeauna acolo.
Gen. Mark Milley, șeful Statului Major al SUA: „Nu avem nicio navă acolo, dar avem mulți aliați și prieteni în regiune. Vom începe operațiunile de recuperare. Acolo e proprietatea Statelor Unite. Dar, probabil... s-a dezintegrat. Suntem destul de încrezători că orice ar fi fost de valoare... nu mai are nicio valoare”.
Potrivit postului american NBC, care citează trei oficiali din serviciile americane de informații, ordinul pentru șicanarea până la colaps a aparatului american ar fi venit direct de la Kremlin.
Pentru a dezamorsa tensiunile, șeful Pentagonului l-a sunat miercuri seară pe omologul său rus, Serghei Șoigu.
Lloyd Austin, secretar american al Apărării: „Luăm în serios orice situație care ar putea escalada și, din acest motiv, cred că e important să păstrăm liniile de comunicație deschise. Cred că este foarte important să ridicăm telefonul şi să vorbim. Cred că asta va ajuta la prevenirea unei erori de calcul în viitor”.
Şoigu i-ar fi spus americanului că principala vină pentru incident o poartă intensificarea operaţiunilor de spionaj desfăşurate de Statele Unite.
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Americanii au nesocotit complet faptul că, după declanșarea operațiunii militare speciale din Ucraina, armata noastră a declarat anumite zone ale Mării Negre din apropierea coastei noastre, ca având acces restricționat pentru orice vehicule aeriene. Americanii caută constant cu lumânarea provocări care să alimenteze confruntarea”.
Este prima data de la începutul conflictului din Ucraina, când o ţară NATO, care sprijină Ucraina, recunoaşte că a pierdut echipament operat de ea însăşi în această regiune.