Navalnîi, închis în cel mai dur penitenciar din Rusia: "Îți controlează fiecare pas, fiecare gând"

Navalnîi, închis în cel mai dur penitenciar din Rusia:
Agerpres

Aleksei Navalnîi a fost transferat, recent, într-o colonie penitenciară din regiunea Vladimir, aflată la trei ore distanță de Moscova. Acolo, opozantul va petrece următorii doi ani și jumătate.

Patru foști deținuți ai coloniei penale IK-2 - pe care mass-media rusă a identificat-o drept închisoarea în care se află liderul opoziției - au declarat, pentru The Moscow Times, că este unul dintre cele mai dure penitenciare din Rusia.

„Este o închisoare extrem de strictă. Încearcă să îți controleze fiecare pas, fiecare gând”, a spus Konstantin Kotov, care a petrecut doi ani în IK-2, după ce a fost arestat în timpul protestelor electorale din vara anului 2019 de la Moscova și condamnat în baza unei legi controversate care incriminează participarea „în mod repetat” la mitinguri neautorizate.

Kotov a afirmat că Rusia are patru tipuri de colonii penale, fiecare cu un regim diferit, în funcție de gravitatea infracțiunilor comise de deținuți.

 

Citește și
vladimir putin
Vladimir Putin acuză țările occidentale că se folosesc de Navalnîi pentru a încerca să izoleze Rusia
„Ne plătește mai bine ca-n Italia!” Muncitori români întorși în țară după 15 ani, ca să construiască autostrăzi

Cea mai dură închisoare din Rusia

 

Închisoarea în care se află Navalnîiare așa-numitul „regim comun”, cu prizonieri găzduiți în barăci mari, fiecare având până la 150 de paturi. Potrivit lui Kotov, condițiile din IK-2 sunt mai conforme cu cele observate în coloniile penale cu „regim strict”.

"Deținuții care și-au petrecut timpul în diferite închisori din Rusia mi-au spus că aceasta a fost cea mai dură în care au fost. S-au simțit, cu siguranță, ca într-o închisoare de înaltă securitate, pentru cei mai duri infractori", a spus el.

Decizia autorităților ruse de a-l transfera Navalnîi la IK-2 a fost întâmpinată cu îngrijorare de organizațiile care apără drepturile omului și care monitorizează drepturile deținuților aflați în închisorile din Rusia.

Pyotr Kuryanov, avocat în cadrul Fundației pentru Apărarea Drepturilor Deținuților, a declarat că a fost șocat atunci când a aflat că Navalnîi urma să fie transferat în închisoarea din Vladimir.

„Acolo, totul este ilegal. Te distrug. Lucruri rele se întâmplă acolo de mult timp, unele dintre ele fiind dezvăluite de Vladimir Pereverzin în urmă cu 10 ani", a spus el, referindu-se la un fost manager al companiei petroliere Yukos care, la fel ca șeful său, Mihail Khodorkovsky, a fost urmărit penal pentru acuzații de corupție și a petrecut șapte ani după gratii.

În ultimii doi ani de detenție, între 2010 și 2012, Pereverzin a fost închis în IK-2, pe care a descris-o într-un memoriu.

Într-o conversație telefonică din Berlin, acolo unde locuiește în prezent, el a spus că pe Navalnîi îl așteaptă o „perioadă grea”.

„Acolo, condițiile erau, cu siguranță, groaznice. Închisoarea se află lângă o mlaștină. Este frig și umezeală, iar mâncarea este proastă. Era un loc violent pe atunci”, a afirmat Pereverzin.

Majoritatea deținuților din IK-2 se află acolo sub acuzații de trafic de droguri și furt, a declarat avocatul Kuryanov. Conform acestuia, colonia a găzduit, ocazional, deținuți cu profil politic. Printre aceștia s-au numărat Pereverzin, Kotov și activistul naționalist Dmitry Demushkin, care a petrecut doi ani în IK-2 pentru incitare la ură.

 

„Deținuților li s-a interzis să se uite la mine”

 

Într-un schimb de SMS-uri cu jurnaliștii de la The Moscow Times, Demushkim a descris timpul petrecut în IK-2 ca fiind „precum o tortură”.

El a spus că și-a petrecut primele opt luni de detenție acolo în cel de-al doilea sector al închisorii, cunoscut printre deținuți ca SUKA ("Curva" în limba rusă), unde condițiile erau deosebit de dure.

„Mi s-a interzis să vorbesc cu alți deținuți, iar lor li s-a interzis să se uite la mine. Când ieșeam din celulă, mâinile îmi erau întotdeauna la spate. Mi s-a interzis să particip la slujbele ținute în biserica închisorii și nu am avut voie să desfășor vreo activitatesportivă”, a dezvăluit Demushkim.

Atât Pereverzin, cât și Kotov au afirmat că nu au suferit violențe fizice severe din partea gardienilor, ceea ce, cred ei, s-a datorat faptului că erau persoane publice, factor care ar trebui să-l ajute pe Navalny să scape de agresiuni fizice.

„Gardienii nu își vor dori un scandal la nivel național”, a spus Pereverzin.

Totuși, toți cei trei foști deținuți au spus că știu cazuri în care alte persoane aflate în detenție au fost bătute de gardieni și de alți infractori.

De ani mulți, închisorile rusești au fost afectate de scandaluri de tortură. Chiar săptămâna trecută, ziarul independent rus Novaya Gazeta a publicat imagini video în care se observa brutalitatea la care erau supuși mai mulți deținuți ruși. Unul dintre aceștia a murit la scurt timp după filmarea acestor momente, în Yarosvlav, o regiune care se învecinează cu Vladimir.

Alexei, un fost deținut în vârstă de 57 de ani, care a cerut să i se rețină numele de familie, a petrecut doi ani în IK-2. El a declarat, pentru The Moscow Times, că, în perioada petrecută acolo, a fost bătut în repetate rânduri atât de gardieni, cât și de deținuți.

"Există un întreg sistem care permite violența și umilința zilnică", a spus Alexei. El a adăugat că speră ca atenția acordată în prezent închisorii va scoate la iveală abuzurile de acolo.

The Moscow Times a solocitat un punct de vedere de la IK-2, însă conducerea închisorii nu a răspuns solicitării publicației.

 

Deținuții au parte de izolare psihologică

 

La IK-2, Aleksei Navalnîi va petrece două săptămâni în carantină, în celebrul sector doi. Apoi, multe vor depinde de baraca în care va fi trimis.

Kotov consideră că autoritățile au ales să -l trimită pe Navalnîi în IK-2, deoarece închisoarea este eficientă la capitolul „izolare psihologică” a deținuților politici.

Potrivit acestuia, Navalnîi va sta în închisoare izolat de ceilalți deținuți.

„Le interzic altor deținuți să vorbească cu tine. Vor să te facă să te simți singur”, a spus Kotov.

„Toate acestea sunt menite să te doboare psihologic”, a adăugat el.

Pereverzin a confirmat spusele lui Kotov, spunând că în timpul petrecut în urmă cu un deceniu la IK-2, deținuților li s-a transmis să „îl evite ca pe ciumă”.


„Nu ni s-a permis să vorbim despre politică sau despre religie”, a spus naționalistul Demushkin, care a adăugat că deținuților li se permite doar să urmărească postul de televiziune Channel 1, controlat de stat.

„Sunt sigur că Aleksei este suficient de puternic pentru a trece peste orice i se va întâmpla”, a mai afirmat acesta.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Uniunea Europeană va impune noi sancțiuni Rusiei, în urma condamnării lui Aleksei Navalnîi
Uniunea Europeană va impune noi sancțiuni Rusiei, în urma condamnării lui Aleksei Navalnîi

Miniştrii de externe ai statelor UE s-au pus de acord luni să meargă mai departe în privinţa adoptării de sancţiuni împotriva mai multor oficiali ruşi de rang înalt, drept replică la încarcerarea opozantului rus Aleksei Navalnîi.

Vladimir Putin acuză țările occidentale că se folosesc de Navalnîi pentru a încerca să izoleze Rusia
Vladimir Putin acuză țările occidentale că se folosesc de Navalnîi pentru a încerca să izoleze Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat ţările occidentale că se folosesc de opozantul Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, ca parte a „politicii lor de izolare" a Rusiei, transmite duminică AFP.

Soția lui Aleksei Navalnîi, Iulia Navalnaia, a plecat din Rusia în Germania
Soția lui Aleksei Navalnîi, Iulia Navalnaia, a plecat din Rusia în Germania

Iulia Navalnaia, soţia opozantului Aleksei Navalnîi, a plecat cu un avion din Rusia în Germania, potrivit unei surse citate de agenţia rusă de presă Interfax, relatează Reuters.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.