Navalnîi, acuzat că a defăimat un veteran din Al Doilea Război Mondial. "O acțiune de PR a Kremlinului"

05-02-2021 19:30


Cazul Navalnîi este un "punct scăzut" în relațiile dintre Uniunea Europeană și Rusia. Este declaraţia făcută la Moscova de reprezentantul pentru politică externă al Uniunii, care nu exclude noi sancțiuni.

Şi totuşi, Rusia a expulzat trei diplomați europeni, pentru că au participat la manifestațiile în sprijinul lui Navalnîi.

Acesta din urmă, a fost adus, din nou, în fața instanței. Acum este acuzat că a defăimat un veteran din Al Doilea Război Mondial, care a apărut într-un clip electoral pro-Putin. Marți, Navalnîi a fost condamnat la aproape trei ani de închisoare, într-un caz de fraudă.

Alexei Navalnîi: "Asta este o acțiune de PR. Kremlinul are nevoie de titluri: "Navalnîi a defăimat un veteran!" Sunt dezgustat și nu suport să văd cum îl folosiți pe bietul om."

Navalnîi i-a numit "oameni fără conştiinţă" şi "trădători" pe cei care au apărut într-un filmuleţ care promovează reformele constituţionale prin care Puţin poate rămâne la putere. Aşa că procurorii l-au acuzat pe dizident că denigrează onoarea şi demnitatea unui veteran din al Doilea Război Mondial, şi el folosit în clipul electoral.

Pe de altă parte, medicul rus Serghei Maximishin, care l-a tratat pe Navalnîi imediat după ce acesta a fost otrăvit, a murit subit la vârsta de 55 de ani. Potrivit CNN, anunţul a fost făcut fără alte detalii de spitalul din Omsk la care doctorul lucra de 28 de ani. Maximishin ar fi fost unul dintre martorii-cheie în procesul otrăvirii lui Alexei Navalnîi - a cărui întemniţare, nu conteneşte să stârnească reacţii puternice în Occident.

Joe Biden, președintele SUA: "(Navalnîi) este vânat pentru că expune corupția. Ar trebui eliberat imediat și necondiționat."

Emmanuel Macron, președintele Franței: "Decizia Rusiei de a condamna la inchisoare pe cineva care nu s-a supus condițiilor impuse pentru că era în spital, în Berlin, este o evidentă ironie și lipsă de respect, nu doar față de Navalnîi, ci și față de restul lumii. Mi se pare o greșeală imensa, chiar și pentru Rusia."

În timp ce reprezentantul Uniunii Europene pentru politica externă, Josep Borrell, se întâlnea, la Moscova, cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, i-a pus la punct pe liderii occidentali, care cer eliberarea lui Navalnîi.

Dmitry Peskov: "Din păcate, aceasta este o retorică foarte agresivă și neconstructivă. Orice sugerare a unui ultimatum este inaceptabilă pentru noi. Este o demonstrație completă a statutului lor de agenți străini, nu avem ce explicații să le dăm."

Cel puţin 10.000 de ruşi - 4.000 numai la Moscova - au fost arestaţi la manifestaţiile pro-Navalnîi, după ce opozantul rus a fost condamnat la închisoare, pentru următorii aproape trei ani.

„Au trecut peste 40 de ore de când am fost arestaţi şi încă suntem torturaţi aici. Nu ni s-a dat nimic de mâncare. Stăm în acesta dubă de peste 9 ore, în picioare cum ne vedeţi. Nu ne putem mişca deloc. Nu avem apă. Nu am fos duşi la toaletă”, a strigat un protestatar din duba poliției.

Închisorile din capitală s-au umplut rapid, iar dubele şi autobuzele poliţiei, pline cu protestatari, au început să bântuie în jurul Moscovei, pentru că nu mai erau locuri pe nicăieri.

În urma unor simulacre de proces, ţinute pe bandă rulantă, majoritatea celor reţinuţi au primit sentinţe cu închisoarea pentru 14 zile.

Tags: rusia, navalnii,


VIDEO PROTVPLUS.RO