Nava care a blocat Canalul Suez a fost adusă în poziția corectă. Traficul maritim poate fi reluat

Dată publicare: 30-03-2021 08:32
Dată actualizare: 30-03-2021 09:31


Nava care a blocat Canalul Suez a fost mutată din...
Nava care a blocat Canalul Suez a fost adusă în ...

Uriașa navă port container, care bloca Suezul de aproape o săptămână, a fost în sfârșit eliberată și adusă în poziția corectă de plutire, au anunțat autoritățile egiptene.

Astfel că traficul maritim poate fi reluat. Prova navei, lungă de 400 de metri, care transportă 16 mii de containere, a fost eliberată ieri din malul nisipos al canalului. Asta deși, la un moment dat, eforturile de redresare păreau zădărnicite de vântul puternic.

Aproximativ 370 de vase așteaptau deblocarea căii de navigație. Printre acestea, şi cele 11 vapoare încărcate cu zeci de mii de oi din Romania.

Exportatorii spun că viețuitoarele ar mai avea apă și mâncare. Însă reprezentanții ONG-urilor susțin că mii de oi ar fi murit deja.

Salvatorii au reușit luni să miște pupa și cârma navei, potrivit CNN.

Zece remorchere au fost folosite pentru a împinge nava, atât din față, cât și din sptate, pentru a încerca să elibereze întreg Canalul Suez.

Echipajele din Egipt și din întreaga lume au lucrat non-stop pentru a debloca Canalul, însă eforturile anterioare au eșuat. Cu toate acestea, această ultimă încercare este executată în timpul mareei, apa din Canal fiind la cel mai mare nivel.

Navă uriașă pentru transportul containerelor, lungă cât patru terenuri de fotbal, a rămas încastrată de-a curmezișul în malul Canalului Suez, blocând una dintre cele mai aglomerate căi navigabile din lume.

Zeci de nave sunt prinse în acest ambuteiaj, așteptand redresarea vaporului de 200.000 de tone, care a ajuns în această poziție din cauza vântului foarte puternic.

Cam 12 la sută din traficul naval global trece prin Canalul Suez, care leagă Mediterana de Marea Roșie, oferind cea mai scurtă legătură maritimă dintre Asia și Europa.


VIDEO PROTVPLUS.RO