NATO pregătește coridoare terestre pentru ca militarii americani să ajungă rapid pe flancul estic, înclusiv în România
NATO pregătește mai multe coridoare terestre pentru a permite trimiterea rapidă a trupelor americane pe flancul estic al alianței, inclusiv în România.
Dezvăluirea a fost făcută de cotidianul britanic „The Telegraph” care precizează că, potrivit planurilor, în cazul unei confruntări directe cu rușii, militarii americani ar urma să debarce în mai multe porturi europene, de unde se vor deplasa pe niște coridoare logistice prestabilite către flancul estic.
Un oficial NATO a declarat pentru The Telegraph că trupele americane vor debarca în primă fază în portul Rotterdam și de aici vor fi distribuite către est. Având în vedere însă loviturile rusești cu rachete cu rază lungă de acțiune, se ia în calcul și debarcarea în alte porturi în Italia, Grecia, Turcia și Norvegia asta în cazul în care inamicul ar distruge liniile de comunicație dinspre portul Rotterdam. Din Grecia și Turcia, convoaiele vor ajunge apoi în Bulgaria și România, pe flancul sud-estic.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Pentru ca transferul trupelor și echipamentelor către prima linie a frontului să fie cât mai rapid, se pregătesc mai multe coridoare terestre pe unde convoaiele militare să treacă mai ușor dintr-o țară în alta, un fel de Schengen militar de care oficialii au mai vorbit și până acum, unde trupele vor circula fără restricții.
General (R) Virgil Bălăceanu: „Dislocarea cea mai complexă din punct de vedere al cantității, al greutății între ghilimele, echipamente grele, este problema dislocării trupelor americane. Trebuie să traverseze un ocean, să ajungă în porturile din Europa, să îmbarce pe garniturile de tren sau să execute deplasare pe roți și să ajungă într-un timp cât mai scurt pe granița de est, de aici și marea întrebare pe care ne-o punem în situația unui conflict: cât trebuie să reziste Rromânia până la sosirea forțelor principale? Apărarea României nu se va face cu 5 mii sau 7 mii de militari NATO.”
„Pregătirea unor coridoare terestre noi e menită să ajute la transferul rapid al militarilor aliați prin Europa centrală, ocolind piedicile birocratice locale”, a notat pe rețeaua X și un colonel în rezervă american, fost consilier al secretarului apărării.
„Această mișcare strategică le permite forțelor NATO să reacționeze rapid dacă acțiunile agresive ale lui Putin se extind spre vest”, a mai precizat militarul.
Ideea proiectării unor rute logistice de transfer a apărut încă de anul trecut, când NATO a hotărât să pregătească o forță de reacție rapidă de 300 de mii de militari gata de intervenție oriunde pe flancul de est. Marea provocare rămâne infrastructura insuficient dezvoltată în unele țări membre ale alianței cum ar fi România care nu are încă destul de multe autostrăzi și căi ferate.
Pe de altă parte, rute alternative pentru coridorul dinspre Rotterdam sunt mai mult decât necesare, a mai spus oficialul NATO pentru The Telegraph cu atât mai mult cu cât porturile din nordul Europei ar putea cădea mai ușor pradă atacurilor rusești cu rachete. Asta în condițiile în care același oficial NATO este îngrijorat că NATO nu dispune în acest moment de apărarea anti-aeriană necesară.
Specialiștii militari mai spun însă că aceasta nu este decât o manevră de descurajare a Rusiei și că aceste planuri ar putea fi puse în practică doar dacă Rusia va ataca vreun stat NATO.