Rusia acuza o provocare premeditata dupa doborarea avionului: "Nu atacam Turcia!" Prima declaratie a pilotului supravietuitor
NATO a chemat Turcia si Rusia la dialog, pentru detensionarea crizei, dupa incidentul aviatic ce a tulburat relatiile dintre cele doua tari. Kremlinul continua insa atacurile dure la adresa Turciei si ia primele masuri concrete.
Pilotul rus care a supravietuit incidentului ofera propria versiune a evenimentelor. El neaga c-ar fi incalcat spatiul aerian al Turciei si spune ca nu a fost avertizat. Evaluarile facute de expertii NATO arata ca avionul ar fi incalcat, intr-adevar, spatiul aerian al Turciei. Incursiunea ar fi durat, totusi, foarte putin.
Statul major turc insista ca avionul rusesc Suhoi 24 a fost avertizat. Aceasta versiune este contrazisa de pilotul supravietuitor. Dupa ce a reusit sa scape cu viata si a fost recuperat de armata lui Bashar al Assad, acesta a vorbit la televiuziunea rusa. Pilotii rusi s-au catapultat intr-un teritoriu sirian controlat de rebeli turkmeni, sirieni turcofoni care duc propriul razboi impotriva regimului Assad. In schimb, un elicopter rusesesc, trimis sa-i caute pe cei doi, a fost distrus de rebelii sirieni. Dupa ce presedintele Putin a catalogat incidentul drept "o lovitura pe la spate" data Rusiei si a avertizat asupra unor "consecinte grave", seful diplomatiei a oferit o mostra de represalii. "Potrivit estimarilor noastre, riscurile din Turcia nu sunt cu nimic mai mici decat cele din Egipt. De aceea, nu le recomand cetatanilor rusi sa viziteze Turcia in scopuri turistice ori de alt fel". a declarat Lavrov.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Principalele evenimente de miercuri:
-► Pilotul supravietuitor spune ca nu a survolat Turcia
-► Inregistrare cu dialogul intre fortele turcesti si pilotii rusi
-► Lavrov: "Nu planuim un razboi"
-► Pilotul supravietuitor, unul dintre cei mai buni navigatori din Rusia
-► Putin le recomanda rusilor sa nu mai mearga in Turcia
-► Erdogan: "Nu dorim escaladarea situatiei"
-► Premierul Medvedev: "Turcia protejeaza Statul Islamic"
-► Al doilea pilot a fost salvat
-► Sistem de rachete sol-aer, instalat la baza ruseasca din Siria
-► Sinteza evenimentelor de marti
UPDATE 19:00 Presedintele turc Erdogan si-a "imblanzit" tonul:"Turcia a fost mereu de partea pacii, a dialogului si a diplomatiei, nu a tensiunii, crizei si animozitatii. " Erdogan a insistat insa ca armata sa a urmat intocmai regulile si n-a facut decat sa exercite dreptul legitim de aparare a frontierelor. De aceeasi parere este si Barack Obama. Comentatorii sunt de acord ca este nevoie de o coordonare eficienta intre toate fortele care participa la bombardamentele din Siria.
UPDATE 18:00 NATO nu este interesata in escaladarea incidentului cu avionul rus Su-24 doborat in Turcia, pentru ca se teme ca va suporta consecinte, a declarat miercuri reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Aleksandr Grusko, informeaza agentiile de presa RIA Novosti si TASS. “NATO nu este interesat in escaladare. Cred ca NATO pur si simplu se teme ca va suporta consecinte, daca acest incident nu va fi reglementat”, a spus Grusko, subliniind ca “Turcia este membra a NATO, iar NATO este legata de Turcia printr-o serie de obligatii”. Potrivit lui Grusko, “se simte starea de confuzie in cadrul Aliantei Nord-Atlantice”, care “nu a trecut examenul de obiectivitate”, pentru ca “a acoperit politic Ankara” in cadrul unei reuniuni extraordinare organizate cu privire la bombardierul rus Su-24 doborat de aviatia turca.
UPDATE 16:55 Navigatorul aeronavei Su-24 a declarat, potrivit RIA, ca nu a intrat in spatiul aerian al Turciei, “nici macar o secunda”. “Zburam la 6.000 de metri, vremea era frumoasa”, a spus el, intrebat de jurnalisti daca nu existau conditiile sa nu observe ca a iesit din spatiul aerian al Siriei. “Am controlat tot zborul pana la explozia rachetei. Nu exista nicio posibilitate sa ajung in Turcia”.
„De fapt, nu am fost avertizati. Nici prin radiom, nici vizual. In general, nu a fost niciun contact”, a mai spus navigatorul. „Trebuie sa intelegeti ca la viteza acestor avioane, ca sa avertizezi trebuie sa zbori in paralel cu celalalt avion. Nu am vazut nimic. Racheta ne-a lovit din senin, nici macar nu am avut timp pentru manevre de evitare.”
UPDATE 16:00 Cateva sute de protestatari s-au adunat miercuri in fata Ambasadei Turciei la Moscova, pentru a-si manifesta indignarea fata de doborarea avionului militar rus de catre aviatia turca. Potrivit serviciului BBC in limba rusa, protestatarii au aruncat in cladirea misiunii diplomatice cu pietre, sticle, oua si cutii cu vopsea, mai multe ferestre ale sediului ambasadei fiind sparte.
Conform aceleiasi surse, politia nu a intervenit pentru a opri actiunile protestatarilor indignati. O actiune de protest in fata Ambasadei turce din Moscova a avut loc si marti.
UPDATE 14:30 Armata turca ar fi dat publicitatii o inregistrare audio in care pilotii avionului rusesc doborat marti sunt avertizati ca se apropie de spatiul aerian al Turciei si sunt rugati sa se indrepte de urgenta spre sud.
"Va vorbesc fortele aeriene turce - in garda. Va apropiati de spatiul aerian al Turciei. Schimbati directia spre sud imediat", se aude o voce in engleza pe inregistrare. Turcia a sustinut ca pilotii rusi au fost avertizati timp de 5 minute, la intervale de 30 de secunde, dar ca acestia au ignorat semnalele si nu au dat niciun raspuns si nici nu si-au schimbat traseul de zbor. Autenticitatea inregistrarii nu a fost confirmata inca.
UPDATE 14:15 Rusia „nu planuieste un razboi cu Turcia”, a declarat miercuri ministrul rus de externe Serghei Lavrov. 'Nu planuim un razboi cu Turcia. Relatiile noastre cu poporul turc nu s-au schimbat. Noi avem probleme cu actiunile actualei conduceri a Turciei", a afirmat seful diplomatiei de la Moscova intr-o declaratie pentru presa rusa. „Sunt sigur ca relatiile prietensti dintre poporul rus si cel turc nu depinde de actiunile politicienilor. Dar, in ceea ce priveste stadiul lor actual, vom reevalua si revizui tot ce se intampla din perspectiva atacului asupra avionului nostru”.
„Ministrul de externe turc m-a asigurat ca isi doreste foarte mult mentinerea unor relatii prietenesti, dar a repetat ca Turcia are dreptul sa atace orice intrus in spatiul sau aerian”, a spus Lavrov. „Ministrul turc a sustinut ca, in ciuda mai multor avertismente, avionul a intrat in spatiul aerian al Turciei vreme de 17 secunde. Mi-a spus ca controlorii turci de zbor si pilotii nu stiau ca este un avion rusesc, deoarece in zona sunt si aeronave de razboi siriene”.
''Avem serioase indoieli ca a fost un act neintentionat, arata ca o actiune planificata”, a mai spus ministrul rus, adaugand ca mai multi parteneri ai Rusiei au calificat incidentul drept „o capcana”. El a calificat pozitia NATO drept „ciudata: „Nu si-au exprimat regretul, nu ne-au transmis condoleanta, au vrut doar sa acopere ceea ce facuse aviatia turca. Acelasi raspuns l-am priomit si de la UE”.
Lavrov si-a exprimat speranta ca in urma acestui incident, Turcia nu va insista asupra instituirii unei zone de interdictie aeriana in Siria, propunere pe care Ankara a lansat-o recent la summit-ul G20 de la Antalya si care ar duce la stoparea raidurilor rusesti. El a spus ca nu le-a recomandat cetatenilor rusi sa nu mai viziteze Turcia ca razbunare, ci doar pentru ca astfel a fost evaluata obiectiv amenintarea terorista in Turcia.
UPDATE 13:45 Televiziunea armatei ruse, Zvezda, afirma ca navigatorul care a supravietuit este capitanul Constantin Murahtin si ca acesta ar fi unul dintre cei mai buni navigatori de bombardier din Rusia. In 2014 ar fi fost premiat la competitia Aviadarts (vezi video jos), primind un Land Rover Freelander. Potrivit BBC, pilotul ucis este lct. col. Oleg Peskov.
UPDATE 12:20 Presedintele rus Vladimir Putin le-a recomandat miercuri concetatenilor sai sa nu mai viziteze Turcia. 'Ce este de facut dupa astfel de evenimente tragice, precum distrugerea avionului nostru si moartea pilotului? Este o masura necesara si Ministerul (rus) de Externe a facut bine avertizandu-i pe cetatenii nostri de pericolul' la care se expun daca merg in Turcia, a afirmat Vladimir Putin, citat de agentia TASS.
'Dupa ceea ce s-a petrecut ieri (marti), nu putem exclude alte incidente. Si daca ele se produc, trebuie sa reactionam. Si cetatenii nostri care se afla in Turcia pot fi in pericol', a adaugat liderul de la Kremlin, conform aceleiasi surse.
Marti, diplomatia de la Moscova le-a recomandat cetatenilor rusi sa nu se mai deplaseze in Turcia, ministrul rus de externe Serghei Lavrov afirmand ca amenintarea terorista in aceasta tara nu este mai mica decat in Egipt.
Turcia constituie principala destinatie turistica a rusilor, alaturi de Egipt, tara catre care Moscova a suspendat toate legaturile aeriene dupa prabusirea avionului rus Airbus A321 in Sinai la 31 octombrie, tragedie soldata cu 224 de morti.
UPDATE 12:10 Presedintele Turciei, a declarat miercuri: ''Nu avem deloc intentia sa provocam o escaladare (a situatiei) dupa acest incident'', a spus Erdogan la un forum al tarilor musulmane, la Istanbul. ''Noi doar ne aparam securitatea si drepturile fratilor nostri'', a precizat Erdogan, adaugand ca politica Turciei in Siria nu se va schimba.
''Ne vom continua eforturile umanitare de ambele parti ale granitei siriene. Suntem hotarati sa luam toate masurile necesare pentru a preveni un nou val al imigratiei'', a mai spus Erdogan.
UPDATE 11:30 Premierul rus Dimitri Medvdev a facut miercuri o serie de precizari vizavi de declaratiile presedintelui Putin in care acuza Turcia de complicitate cu Statul Islamic. "Actiunile Turciei protejeaza de facto Statul Islamic. Acest lucru nu ne suprinde, date fiind informatiile pe care le detinem privind interese financiare directe ale unor oficaili turci in aprovizionarea cu produse petroleiere din rafinariile controlate de ISIS", a spus premierul de la Moscova.
"Actiunile criminale ale autoritatilor turce au dus la o escaladare periculoasa a relatiilor intre Rusia si NATO, ce nu poate fi justificata de niciun interes, nici macar de protejarea granitelor".
Medvedev a mai declarat ca Rusia ia in considerarea anularea unor proiecte comune pe care le desfasoara in prezent cu Turcia si interzicerea activitatii companiilor turcesti pe teritoriul sau.
UPDATE 11:10 Ministerul rus al apararii confirma salvarea cu succes a unuia dintre pilotii avionului Su-24 doborat de turci. "Navigatorul a fost readus la baza", a spus Shoigu, care a precizat ca operatiunea a durat 12 ore.
UPDATE 11:00 Ministrul rus al apararii, Serghei Shoigu, a anuntat ca la baza aeriana din Siria va fi instalat un sistem de rachete sol-aer S400 (foto jos), destinat interceptarii avioanelor. In functie de rachetele utilizate, S-400 are o raza operationala intre 40 si 400 de kilometri. De la baza ruseasca de langa Latakia si pana la frontiera cu Turcia sunt mai putin de 50 de kilometri. De asemenea, Rusia a anuntat ca va trimite in estul Mediteranei un crucisator lansator de rachete (detalii, aici)
UPDATE 10:00 Ambasadorul rus la Paris, Alexandr Orlov a anuntat la postul de radio francez Europe 1 ca al doilea pilot al avionului Su-24 a fost recuperat de armata siriana."Un membru al echipajului a fost ranit cand s-a parasutat si ucis intr-un mod salbatic de jihadistii din zona iar celalalt a reusit sa scape si, potrivit ultimelor noastre informatii, a fost gasit de armata siriana si urmeaza sa se intoarca la baza aeriana ruseasca", a spus Orlov.
Orlov a vorbit si despre detensionarea relatiilor ruso-turce, spunand ca o coalitie anti-ISIS cu "Franta, SUA si chiar turcii, daca vor" este posibila. "Vom relua discutiile cu Turcia. E vecinul nostru, si e un vecin important".
Vezi aici cum au evoluat informatiile privind situatia pilotilor
Este prima data cand fortele armate ale unui stat membru NATO doboara un avion rusesc, de la Razboiul Rece incoace. Furios, Vladimir Putin spune ca Rusia "a fost injunghiata pe la spate" de Turcia, tara pe care a numit-o "complice a teroristilor".
Armata turca insista insa ca avionul Suhoi a fost avertizat de 10 ori ca ar fi patruns in spatiul sau aerian, dar Rusia respinge ferm aceasta versiune.
Doborarea avionului militar rus a declansat o confruntare diplomatica acuta si o reuniune de urgenta a NATO. Din evaluarile Aliantei Nord-Atlantice, rezulta ca avionul ar fi incalcat, intr-adevar, spatiul aerian al Turciei. Dar, incursiunea ar fi durat, totusi, foarte putin.
Statul major turc insista ca avionul rusesc Suhoi 24 a fost avertizat "de zece ori, in cinci minute", inainte sa fie doborat de doua F16 turcesti. Si Pentagonul confirma ca au existat aceste avertizari.
Steve Warren, purtator cuvant Pentagon: "Am fost in masura s-a auzim tot ce s-a intamplat. Aceste conversatii s-au purtat pe canale deschise. Sunt sigur ca si altii le-au auzit."
Reporter: "Puteti confirma ca au fost 10 avertismente ale pilotilor turci catre cei rusi?"
Steve Warren: "Da, pot sa confirm."
Cum s-a putut ajunge la o criza militara de asemenea proportii, intre o tara NATO, Turcia si Rusia
Teoretic, doborarea unui avion care bombardeaza fiefuri ISIS in Siria si nu iti ameninta tie, ca turc, tara, pare sa nu aiba rost.
Insa, avioanele rusesti au mai incalcat de doua ori in trecutul apropiat spatiul aerian al Turciei si, tot aceasta tara a doborat de curand o drona ruseasca ratacita pe teritoriul ei. Iar Turcia, care are probleme si cu razboiul din Siria, in general, dar si cu minoritatea Kurda si cu fundamentalistii islamici, pare ca vrea sa dea Rusiei un semnal de genul: "Pe aici nu se trece!"
Specialistii spun ca, la viteza unui Sukhoi 24, pilotului i se poate intampla intr-o secunda sa treaca deasupra Turciei fara sa-si dea seama, cativa kilometri nu inseamna aproape nimic.
Pe de alta parte, pe imaginile radar, publicate de turci, avionul rusilor pare sa fi trecut de doua ori pe deaupra Turciei, in bucla larga si, inca o data, in bucla stransa.
Pilotii s-au catapultat intr-un teritoriu sirian controlat de rebelii care i se opun lui Bashar al Assad.
Serghei Rudskoi, purtator de cuvant militar: "Potrivit informatiilor preliminare, unul dintre piloti a fost ucis in aer, cu tiruri de arma trase de la sol."
Un elicopter rusesesc, trimis sa-i caute pe cei doi piloti, a fost distrus cu tiruri de mortier ce veneau dinspre teritoriul controlat de rebeli. Un soldat rus de la bordul elicopterului a murit, restul echipajului a fost evacuat in siguranta, sustine statul major rus.
Vladimir Putin: "Este o lovitura in spate, data de complicii teroristilor. Cand a fost atacat, avionul zbura la 6 mii de metri altitudine, la distanta de 1 kilometru fata de teritoriul Turciei. Pilotii nostri nu reprezentau niciun pericol la adresa Turciei. Vor exista consecinte grave".
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: "Cum am mai repetat, in mod clar, suntem solidari cu Turcia si sustinem integritatea teritoriala a Turciei, aliatul nostru in cadrul NATO."
Barack Obama, presedintele SUA: "Turcia, la fel ca orice alta tara, are dreptul sa-si apere teritoriul si spatiul aerian. Ce este foarte important pentru noi este sa ne asiguram ca atat rusii, cat si turcii raman in contact unii cu altii, stabilesc exact ce s-a intamplat si iau masuri pentru a evita orice gen de escaladare a situatiei."
Analist: "Nu cred ca ne aflam in preludiul unui razboi, iar SUA au avut o reactie destul de prompta si au anuntat ca nu incurajeaza o asemenea atitudine. Iar pe de alta parte, Turcia, in ciuda irascibilitatii sale, cred ca in relatiile cu Rusia trebuie sa abordeze lucrurile de o cu totul alta maniera, cat de pilda relatia cu Siria."
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Turcia, proteste, vladimir putin, siria, avion, erdogan, rachete,
Dată publicare:
25-11-2015 07:38