Muntenegru a semnat protocolul de aderare la NATO. Rusia acuza ca este incercuita si ca va lua masuri
Ministrii de externe din NATO si Muntenegru au semnat joi protocolul de aderare, marcand etapa finala a drumului acestei tari spre statutul de membru al Aliantei Nord-Atlantice, relateaza Xinhua si Tanjug.
Purtatoarea de cuvant a NATO, Oana Lungescu , a declarat pe social media: 'Ministrii de externe tocmai au semnat protocolul de aderare. Muntenegru este foarte aproape sa devina al 29-lea membru al NATO'.
Semnarea protocolului permite micii tari din Balcani sa participe ca observator in cadrul reuniunilor NATO. 'De astazi, Muntenegru va avea un loc la masa NATO', a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la inceperea reuniunii de joi a ministrilor de externe ai Aliantei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In Muntenegru, NATO va avea un promotor convins al valorilor sale in Balcanii de Vest, neglijati, a afirmat premierul muntenegrean, Milo Djukanovic, joi, la Bruxellles, mentioneaza Tanjug. Prin semnarea protocolului la nivel de ministri de externe ati recunoscut eforturile noastre pe calea spre o aderare deplina, a mai aratat Djukanovic.
Secretarul general al NATO a amintit ca Muntenegru a parcurs un lung drum de reforme. Muntenegru a reformat legi, a construit institutii si si-a gasit locul in comunitatea internationala, incurajand cooperarea si intelegerea in Balcani, a adaugat Stoltenberg.
Dupa semnarea, joi, a protocolului, aderarea Muntenegrului trebuie ratificata de parlamentele celor 28 de state membre ale Aliantei, proces care, potrivit mai multor diplomati, ar urma sa dureze intre un an si 18 luni.
Ministrii de externe din NATO au invitat oficial in decembrie Muntenegru, mica republica ce numara 630.000 de locuitori, sa se alature Aliantei Nord-Atlantice.
Ultima extindere a NATO dateaza din 2009, cand au aderat Albania si Croatia, alte doua tari din Balcani.
Rusia se pregateste sa ia masuri
Rusia a acuzat NATO ca incearca sa-i incercuiasca teritoriul, dar si tari aliate precum Serbia, si a avertizat ca va face totul pentru a-si apara securitatea nationala si interesele, relateaza News.ro.
Serghei Jelezniak, un influent parlamentar rus, a avertizat ca tara sa va fi nevoita sa-si revizuiasca relatiile cu Muntenegrul, istoric o tara apropiata de Rusia, in cazul in care Podgorita adera la NATO fara sa organizeze un referendum pe aceasta tema.
"Vom fi nevoiti sa ne schimbam politica fata de aceasta tara prietena", a declarat Jelezniak. "Daca vor fi plasate structuri NATO (pe teritoriul muntenegrean), atunci va trebui sa raspundem limitandu-ne contactele in sfera economica si nu numai", a adaugat el.
Alti oficiali rusi au avertizat ca Moscova ar putea interzice unele importuri din Muntenegru si impune Podgoritei unele sanctiuni comerciale.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, NATO, Jens Stoltenberg, muntenegru, aderare,
Dată publicare:
18-05-2016 20:22