Muntenegru: Ciocniri între poliţie şi protestatari după adoptarea unei legi privind proprietăţile comunităţilor religioase

Ultima actualizare: 30-12-2019 13:39
Proteste Muntenegru
Getty

Poliţia muntenegreană a făcut uz, duminică, de gaze lacrimogene pentru a dispersa o manifestaţie la care zeci de susţinători ai Bisericii ortodoxe sârbe protestau faţă de o nouă lege privind proprietăţile comunităţilor religioase, conform Agerpres.

Manifestanţii strânşi la Zeta, o suburbie a capitalei Podgorica, au aruncat cu pietre în poliţişti, rănind patru dintre ei, şi au blocat pentru scurt timp cu un trunchi de copac şoseaua care duce spre aeroportul internaţional.

În centrul oraşului, poliţia a recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea adunată în apropierea catedralei ortodoxe.

Proteste au avut loc în alte trei oraşe, încheiate însă fără violenţe.

Manifestaţiile au avut loc după ce Consiliul episcopal al Bisericii ortodoxe sârbe, dominantă printre cei 620.000 de locuitori ai Muntenegrului, a emis un comunicat în care îşi îndemna credincioşii să 'se strângă în biserici să se roage (...) şi să arate că nu vom da înapoi în faţa regimului muntenegrean'.

Într-un alt comunicat, poliţia a acuzat biserica de instigare la violenţă. 'Declaraţii ale unor demnitari ai Bisericii conduc la încălcări ale ordinii publice şi la rănirea unor poliţişti', se spune în comunicat.

Conform legii adoptate vineri, comunităţile religioase trebuie să facă dovada că au deţinut proprietăţi înainte de anul 1918, când Regatul Muntenegrului s-a unit cu Regatul sârbilor, croaţilor şi slovenilor, precedesorul deja defunctei Iugoslavii.

Dacă nu pot face această dovadă, proprietăţile vor fi preluate de stat. Biserica ortodoxă sârbă afirmă că statul muntenegrean vrea ca pe această cale să-i confişte proprietăţile, ceea ce guvernul de la Podgorica neagă.

Principala alianţă de opoziţie din Muntenegru, Frontul Democratic pro-sârb, susţine că legea ajută mica Biserică ortodoxă muntenegreană - nerecunoscută de alte biserici mari -, în detrimentul Bisericii ortodoxe sârbe, care are în jur de 12 milioane de credincioşi, majoritatea în Serbia, Muntenegru şi Bosnia.

Preşedintele pro-occidental Milo Djukanovic, omul forte din ultimii 25 de ani al fostei republici iugoslave, a acuzat Biserica ortodoxă sârbă că promovează politici pro-sârbe care subminează statul Muntenegru, membru al NATO şi candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO