Mumia ”neobișnuită” care ar putea rescrie istoria. "Morţii sunt la fel de vii ca şi noi”

Mumie Guano, Ecuador - 5
AFP

Un corp mumificat datând din secolul al XVI-lea, descoperit în Ecuador, ar putea dezvălui traiectoria de-a lungul istoriei a unei afecţiuni articulare dureroase care s-a răspândit din America în Europa.

''Este o mumie extrem de importantă pentru istoria afecţiunilor'', a declarat pentru AFP medicul legist, antropologul şi paleontologul Philippe Charlier, directorul departamentului de cercetare al muzeului Quai Branly din Paris, relatează Agerpres, citând AFP.

Expertul francez s-a deplasat în Quito pentru a analiza rămăşiţele acestui "pacient", în cadrul laboratorului Institutului Naţional al Patrimoniului Cultural (INPC).

Corpul mumificat prezintă semne ce permit detectarea originii artritei reumatoide şi înţelegerea modului în care aceasta a ajuns în Europa.

Potrivit INPC, ar fi vorba despre mumia unui călugăr de origine spaniolă. Însă, studiile în curs de desfăşurare pentru stabilirea identităţii acesteia ar putea oferi un rezultat diferit. 

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Locul în care a fost găsită mumia, identificată de INPC drept fratele Lazaro de la Cruz din Santofinia, prezintă caracteristici ieşite din comun - corpul a fost descoperit în interiorul zidurilor unei vechi mănăstiri numită La Asuncion din localitatea Guano, situată în provincia Chimborazo din centrul Ecuador.

Un mormânt atipic

Spre deosebire de alte corpuri înmormântate în biserici, în poziţie orizontală şi în sicrie, mumia din Guano a fost plasată în zidurile de piatră ale lăcaşului de cult, iar alături de ea a fost găsit corpul unui şobolan, mumificat la rândul lui în mod natural.

Conservată într-o atmosferă rece şi mai uscată, mumia nu a fost alterată de muşte şi larve, ceea ce a permis menţinerea ţesuturilor ce poartă semne de artrită reumatoidă.

Această boală inflamatorie a articulaţiilor, specifică continentului american, îl preocupă pe Charlier, care a studiat de asemenea rămăşiţele lui Hitler şi pe ale lui Descartes, dar şi pe cele ale lui Robespierre şi ale primului om de Cro-Magnon.

''În prezent, este o boală, însă locul său de origine este America, înainte de sosirea lui Cristofor Columb'', a explicat miercuri expertul, adăugând că ''mumia de Guano este, probabil, veriga lipsă (...) care ne va permite să înţelegem modul în care această boală, care a fost iniţial americană, a devenit apoi o afecţiune la nivel de nivel mondial în urma hibridizării, prin impactul dintre cele două lumi''.

Un călugăr franciscan?

Un cutremur produs în centrul Ecuador în 1949 a scos la iveală mormântul ieşit din comun al presupusului călugăr franciscan, gardian al bisericii în perioada 1560 - 1565, conform datelor Universităţii San Francisco din Quito care participă la cercetări.

''Mumia de Guano intră în categoria mumiilor atipice şi a mormintelor neobişnuite'' datorită poziţiei în care a fost descoperită şi a absenţei elementelor creştine, a precizat Charlier.

Cercetarea nu a permis deocamdată stabilirea datei exacte a decesului, însă a fost determinată cauza cea mai probabilă a morţii: o fistulă la nivelul bărbiei care a degenerat în abces urmat de septicemie sau encefalită.

De asemenea, urmează să se confirme identitatea mumiei prin studierea datelor ordinului franciscan.

Materialele textile care acoperă corpul mumiei ar putea oferi o pistă în acest sens. ''Ceea ce are pe el nu seamănă deloc cu hainele unui frate franciscan. Un călugăr franciscan are o robă din dimie, în general de culoare maro închis, şi nu îmbrăcăminte de calitate, aşa cum se poate vedea la acest domn", a precizat expertul francez care a studiat mumia timp de două zile.

Pentru transferarea mumiei din Guano, tehnicienii INPC au fabricat la comandă un sicriu special, iar corpul a fost mutat sub privirile atente ale medicului legist sosit marţi în Quito.

Charlier a prelevat probe de os şi ţesuturi uscate în vederea efectuării analizele genetice şi datarea folosind carbon-14.

"Morţii sunt la fel de vii ca şi noi. Noi suntem morţii din viitor. Aşadar, pentru mine, este un lanţ, un lanţ continuu. Şi nu există niciun caracter morbid: eu nu lucrez cu persoanele decedate pentru că mă interesează moartea, ci pentru că au multe de spus", a explicat expertul.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Atac ucrainean asupra civililor în Rusia. Bilanțul morților | VIDEO
Atac ucrainean asupra civililor în Rusia. Bilanțul morților | VIDEO

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local sâmbătă dimineaţa, notează AFP.

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.

O bancă și-a lăsat clienții fără bani. Cum au fost înșelați de șefii instituției
O bancă și-a lăsat clienții fără bani. Cum au fost înșelați de șefii instituției

Un grup de funcționari bancari și membri ai conducerii Băncii Populare din Italia au vândut clienților titluri de credit nelichide și cu un grad înalt de risc.

 

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.