Letonia a suspendat un post TV rusesc pentru "limbajul urii şi incitare la război"


Ultimul update: Joi 31 Ianuarie 2019 20:37
Data publicarii: Joi 31 Ianuarie 2019 20:31
Categorie: Stiri externe
Rossia RTR

Letonia a suspendat joi, pentru trei luni, difuzarea pe teritoriul său a postului de televiziune rus Rossia RTR, pentru "limbajul urii şi incitare la război".

"Rossia RTR este un post de propagandă deţinut de Kremlin, care propagă limbajul urii şi incitarea la război, explicit şi implicit (...). Aceasta nu poate fi tolerat de Letonia", a declarat Ivars Abolins, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Mass-media Electronice (NEPLP), relatează Agerpres, citând AFP.

Potrivit unei declaraţii a NEPLP, nicio companie de difuzare digitală, terestră sau prin cablu nu este autorizată să transmită emisiunile Rossia RTR pe piaţa letonă timp de trei luni.

Explicând motivele interdicţiei, Abolins l-a menţionat pe moderatorul unei emisiuni de ştiri, Vladimir Soloviov, care, în opinia sa, "a folosit în mod explicit şi de mai multe ori limbajul urii împotriva mai multor grupuri de cetăţeni ucraineni, afirmând că aceştia ar trebui 'spânzuraţi şi împuşcaţi' pentru convingerile lor politice".

El a menţionat de asemenea emisiunea "60 de minute", în cursul căreia Vladimir Jirinovski, parlamentar şi liderul unui partid ultranaţionalist rus, a afirmat că ucrainenii nu au dreptul să aibă propriul lor stat şi a îndemnat de mai multe ori la un atac militar asupra Ucrainei.

"Nici nu contează ce ţară sau ce naţiune sau grup de oameni sunt ţinta limbajului urii: orice limbaj al urii este ilegal", a declarat Patriks Griva, membru al NEPLP.

Instituţia a notificat Suedia, unde este înregistrat Rossia RTR, pentru ca aceasta să blocheze emisiunile postului spre Letonia.

Letonia a mai interzis Rossia RTR în 2016 din motive similare, în timp ce Lituania a interzis postul cu un an mai devreme

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

Tags: rusia, letonia, post tv,

VIDEO PROTVPLUS.RO