Misterul avionului cu 20 de tone de aur din Venezuela către Rusia. Reacția Kremlinului

Ultima actualizare: 31-01-2019 17:56
avion
iStock

Rusia a negat ferm suspiciunile conform cărora un avion cu 20 de tone de aur a zburat din Venezuela către Moscova, relatează The Telegraph.

Parlamentul de la Caracas, controlat de opoziţie, a acuzat regimul preşedintelui socialist Nicolas Maduro de încercarea de a scoate din ţară şi a trimite în Rusia rezervele de aur ale Venezuelei, conform unei postări făcute pe contul Twitter al legislativului venezuelean de către deputatul Jose Guerra, citat de portalul rusesc Lenta.ru.

Kremlinul, prin purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a dezminţit această informaţie, potrivit agenţiei de presă oficiale TASS.

”Noi am primit această informaţie de la un angajat al Băncii Centrale a Venezuelei. Un avion, care a sosit de la Moscova, ar urma să transporte cel puţin 20 de tone de aur (în Rusia). Cerem băncii explicaţii în legătură cu ceea ce se întâmplă. Acesta nu este aurul lui Calixto Ortega (preşedintele Băncii Centrale din Venezuela), ci al poporului venezuelean”, se menţionează în mesaj.

Între timp specualații despre avionul cu aur în drum spre Moscova au invadat rețelele de socializare.

Deputatul venezuelean Jose Guerra, de profesie economist, care a lucrat mult timp la Banca Centrală a Venezuelei, a explicat că instituţia financiară este autorizată să efectueze tranzacţii cu aur, dar ”poporul trebuie să ştie ce fel de tranzacţie intenţionează să facă banca şi dacă aceasta este convenabilă pentru ţară”.

Publicaţia ”Novaia Gazeta” a informat anterior că, la 28 ianuarie, un Boeing 777 al companiei ruse Nordwind Airlines a decolat din Moscova cu destinaţia Caracas fără pasageri la bord.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat acuzaţiile formulate de deputatul Jose Guerra că Moscova ar încerca să aducă în Federaţia Rusă 20 de tone de aur din rezervele Băncii Centrale a Venezuelei. ”Nu există astfel de informaţii”, a spus Peskov, insistând că ”acum ar trebui să fim prudenţi faţă de ştiri inventate”.

El a spus că Rusia şi-a manifestat deja disponibilitatea de a ajuta la rezolvarea situaţiei din Venezuela. ”Rusia este gata să contribuie la rezolvarea situaţiei politice interne din Venezuela, fără a interveni în afacerile interne ale acestei ţări”, a spus Peskov, insistând că Moscova se pronunţă categoric împotriva ingerinţei unor terţe ţări în afacerile interne ale Venezuelei.

Criza politică s-a acutizat în Venezuela după ce opozantul Juan Guaido s-a autoproclamat miercurea trecută ”preşedinte interimar”, iar Nicolas Maduro a denunţat o tentativă de puci, orchestrată de SUA.

Rusia, care alături de China, este unul din principalii aliaţi şi creditori ai regimului lui Nicolas Maduro, a denunţat vehement sancţiunile instituite de SUA împotriva companiei naţionale de petrol venezuelene PDVSA.

Liderul opoziţiei din Venezuela a avut întâlniri secrete, cu oficiali din armată

Juan Guaido a declarat apoi, într-un articol pentru ''New York Times'', că cei mai multi dintre militari sunt de părere că ţara are nevoie de o schimbare.

Sprijinul armatei este, de fapt, cheia luptei pentru putere din Venezuela. Miecuri, mulţimi uriaşe, au răspuns apelului lansat de opoziţie pentru o grevă de două ore, şi proteste paşnice.

Între timp, Juan Guaido a discutat la telefon cu Donald Trump, care a scris, apoi, pe Twitter că "lupta pentru democraţie a început în Venezuela".

La rândul său, preşedintele Nicolas Maduro a declarat într-un interviu pentru presa rusă că e gata să poarte negocieri cu opoziţia, dar că nu va accepta ultimatumuri și nici şantajul.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO