Multinationalele lovite de ransomware-ul Petya. Peste 80 de companii sunt afectate
Printre companiile vizate de ultimul atac cibernetic de tip ransomware, care s-a raspandit extrem de rapid marti dupa-amiaza din Ucraina si Rusia spre Europa Vestica, se numara si multinationale precum Rosneft PJSC, A.P Moller-Maersk si Grupul WPP.
De asemenea, peste 80 de companii ruse si ucrainene au fost initial tinta atacului cibernetic cu ransomware-ul Petya, scrie Bloomberg.
Directorul Europol, Rob Wainwright, a anuntat ca agentia ”raspunde urgent” in urma noului atac cibernetic si colaboreaza ”cu statele membre si cu partenerii cheie din industrii pentru a stabili natura intreaga a acestui atac cibernetic”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De asemenea, mai multi operatori de telecomunicatii au fost afectati de virus, care se raspandeste asemenea ransomware-ului WannaCry.
O companie rusa de securitate cibernetica sustine ca utilizatorilor li s-au cerut 300 de dolari in criptovaluta pentru a-si debloca calculatoarele blocate de Petya.
Gigantul Rosneft - cea mai mare companie petroliera a Rusiei - a anuntat ca a reusit sa evita consecinte serioase in urma atacului cibernetic, dupa ce a trecut la ”un sistem de rezerva pentru gestionarea proceselor de productie”.
Compania WPP a anuntat ca site-ul ramane blocat in urma unui atac cibernetic, iar angajatii au fost sfatuiti sa-si inchida calculatoarele si sa nu utilizeze reteaua WiFi.
O alta sursa sustine ca atacurile informatice au dus la inchiderea Sea Containers, WPP si Ogilvy & Mather.
Atacul cibernetic s-a raspandit rapid din Rusia si Ucraina, unde se pare ca a provocat cele mai mari daune, spre Europa si chiar in Statele Unite.
A.P Moller-Maersk a anuntat ca clientii nu pot utiliza serviciul online de rezervari de containere si sistemul intern a cazut.
APP Terminals a inregistrat probleme de sistem, inclusiv in porturile din New York si New Jersey, precum si in Rotterdam.
Compania Cie de Saint-Gobain a anuntat ca sistemele sale au fost infectate, iar probleme similare exista si pentru Mondelez International Inc.
Premierul Volodimir Groisman a declarat ca institutiile guvernamentale si companiile ucrainene sunt vizate de un atac cibernetic ”fara precedent”, care nu a lovit insa cele mai importante sisteme informatice ale Kievului.
Aeroportul Borispil se numara printre tintele atacului informatic si a avertizat ca mai multe zboruri ar putea sa decoleze cu intarziere de la Kiev.
Doua servicii postale si mai multe banci ucrainene sunt vizate de atac, iar o versiune a virusului WannaCry a blocat sistemul informatic al distribuitorului de energie electrica Ukrenergo, precum si compania aeronautica Antonov.
Kivenergo a anuntat ca si-a inchis toate calculatoarele dupa atac, in vreme ce daunele au fost mai reduse pentru Ukrenergo.