Motivul pentru care soldatii rusi au inlocuit "carpele de picioare" cu sosetele dupa 4 secole
Soldatii rusi renunta la celebrele "portyanki", o traditie fondata incepand cu secolul al XVII-lea. Atunci soldatii au inceput sa utilizeze bucati patrate de panza infasurate peste laba piciorului pentru a preveni bataturile date de cizme sau bocanci.
Acestea au fost folosite in timpul Razboiul de Sapte Ani, de-a lungul Razboaielor napoleoniene, Razboiului din Crimeia si pe durata celor doua Razboaie Mondiale. La sfarsitul acestui an, carpele denumite "portyanki" ajung istorie, relateaza The Guardian.
Atunci cand trupele americane s-au intalnit cu Armata Rosie in aprilie 1945, in ultima ofensiva a Bataliei pentru Berlin, au fost uimite sa afle ca formidabila armata sovietica purta carpe in bocancii militari.
Explicatia pentru folosirea lor e una simpla: carpele de acel gen erau comune inainte de revolutia industriala, erau ieftine, usor de folosit, de spalat, de cusut, de intretinut iar multe dintre ele puteau fi improvizate.
"Soldatii aveau insa mari batai de cap daca nu stiau sa le poarte corect. Erau o adevarata tortura daca nu invatai tehnica prin care iti inveleai laba piciorului" recunoaste jurnalistul rus Oleg Dimitriev.
"Daca nu le invelesti strans, iti vor provoca rani si basici la picioare" a mai dezvaluit acesta.
Cel mai mare avantaj al lor era viteza cu care se acopereau picioarele. Regulile armatei ruse precizeaza ca un soldat trebuie sa fie complet imbracat in 45 de secunde. Carpele erau schimbate saptamanal, odata cu dusul facut de soldati, si erau fierte la 100 grade C.
Dupa reformele militare din 2007, "portyanki" au fost partial abandonate de armata rusa, insa vor intra in istorie la finalul acestui an. Ministrul Apararii, Sergei Shoigu, care si-a preluat mandatul anul trecut, s-a aratat mirat cand a auzit ca militarii inca mai folosesc "portyanki".
Analistii rusi spun ca decizia nu explica doar renuntarea la un "echipament" demn de Evul Mediu, ci simbolizeaza abolirea unor practici invechite ale armatei ruse carora noii conducatori sunt decisi sa le puna capat.
"In 2013, ori cel mai tarziu pana la sfarsitul anului 2013, trebuie sa uitam cuvantul portyanki", a spus Sergei Shoigu, la inceputul anului.
Sursa foto: getty