Motivul pentru care politicienii sud coreeni din opoziție se rad în cap. Mesajul transmis
Liderul opoziției din Coreea de Sud s-a ras în cap în semn de protest față de guvern. Hwang Kyo-ahn a făcut acest gest, luni, în fața palatului prezidențial, în prezența suporterilor săi.
Politicianul a recurs la această formă de protest împotriva noului ministru al Justiției a cărui familie este acuzată de fapte de corupție, scrie BBC.
Săptămâna trecută, două parlamentare s-au ras în cap din cauza aceluiași scandal, cerând ca șeful Justiției să demisioneze sau să fie demis.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cine este Cho Kuk, ministrul sud coreean al Justiției
Cho Kuk este un fost profesor de drept, fiind învestit în funcția de ministru al Justiției săptămâna trecută, fapt ce i-a înfuriat pe opozanții politici.
Cho Kuk și soția sa, tot cadru universitar, sunt acuzați de falsificarea mai multor documente pentru ca fiica lor să obțină o bursă la facultate.
Ministrul a transmis scuze publice tinerei generații, însă a insistat că este hotărât să continue reformele în sistemul de justiție. Președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a declarat că nu există nicio dovadă privind aceste acuzații, iar demiterea ministrului Cho, în aceste condiții, ar crea un precedent periculos.
De ce apelează sud coreenii la acest gest de protest
În Coreea de Sud există o lungă tradiție privind acest gest în semn de protest. Actul își are rădăcinile în învățăturile filosofului Confucius și este privit drept un angajament față de o anumită cauză.
În anii ’60 – ’70, când Coreea de Sud se afla sub dictatură militară, disidenții se rădeau în cap în semn de protest față de autorități.
În 2018, mai multe femei s-au ras în cap împotriva numărului tot mai mare al cazurilor când acestea erau filmate în momente intime în băi sau vestiare.